eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Pluszpénzzel marasztalnák a pályakezdőket

Az MDF alelnöke szerint a régóta oktató tanárok járnak rosszul, ha az oktatási tárca elképzeléseinek megfelelően kiegészítő juttatással segítik a pályakezdő pedagógusokat. Az oktatási miniszter az "Új Tudás - Műveltség Mindenkinek" programról egyeztetett Almássy Kornéllal.

Az Új Tudás - Műveltség Mindenkinek Program célja a kora gyermekkori készségfejlesztés kiterjesztése, a szegregáció visszaszorítása, a kollégiumhálózat modernizációja, a tehetséggondozó intézményhálózat és a pedagógusok megfelelő ösztönzőrendszerének kialakítása - írja Hiller István oktatási és kulturális miniszter a program bevezetőjében.

Az Új Tudás programja 2009-től évente 130-140 milliárd forint többletforrást juttatna a közoktatásnak, ennek kétharmadát a tárca uniós forrásból kívánja fedezni.

Almássy Kornél, a Magyar Demokrata Fórum alelnöke szerint az elképzelés alkalmas lehet a közoktatás megújítására, de egyes elemei, így például a frissdiplomás pedagógusok pluszpénzekkel történő támogatása komoly vitákat válthat ki.

Hiller István szerint a pedagógusi pályát vonzóbbá kellene tenni, el kell érni, hogy a kezdő tanárok ne hagyják el a pályát. Ezért a tárcavezető a pályakezdőknek - végzettségtől függően - 25 ezer, illetve 40 ezer forint pótlékot juttatna 10 évig. Almássy Kornél, az MDF alelnöke szerint ezzel a rendszerrel a régóta oktató tanárok járnának rosszul.

Az MDF szerint a pedagógusi asszisztensi rendszer kiépítésére kiemelten szükség lenne az integrált oktatás segítéséhez.

Vitapont

Nem ért egyet a két politikus az óvodáztatási pótlékkal kapcsolatban sem. A tárca a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek szüleinek óvodába lépéskor 20 ezer forintot, ezt követően félévente 10 ezret fizetne. Az MDF a 20 ezer forintot csak akkor adná oda, ha legalább fél évet már eltöltöttek a gyermekek az intézményben.

A program a következő három évben 10 milliárd forint szán tehetséggondozásra, és a kollégiumi infrastruktúra-fejlesztésre. 2010-ig legalább 20 ezer kollégiumi férőhely újulhat meg, a kormány erre 5 milliárd forintot különített el - számolt be korábban Hiller István tárcavezető a részletekről.

Az ellenzéki párt szerint vannak rossz tapasztalatok a PPP-alapú kollégiumfejlesztés kapcsán. Almássy Kornél felvetette azt is, hogy a közoktatási kollégiumi hálózatot újra állami kézbe kellene adni.

Még visszatérnek a vitatott kérdésekre - állapodott meg Hiller István és Almássy Kornél a találkozó végén. Az oktatási miniszter felkeresi a programmal a Fideszt és a KDNP-t is.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×