eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Alkotmánybíróság elé kerül az egészségbiztosítási törvény

Alkotmánybírósághoz fordul a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal, amely szerint az egészségbiztosítási törvény alkotmányellenes, ezért kéri a jogszabály megsemmisítését.

Az orvosi kamara elnöke közölte: a pénztártörvény szerintük sérti a nemzetközi jog és a belső jog összhangjára vonatkozó előírást, a jogbiztonság elvét, valamint a szociális biztonsághoz, és a legmagasabb testi-lelki egészséghez való jogot.

Éger István hozzátette: mivel az elfogadott törvény lehetővé teszi az egészségbiztosítás haszonelvű működését, sérti azt a Magyarország által is ratifikált nemzetközi egyezményt, amelynek egyik cikke kimondja: a betegségi biztosítást közhatóságok igazgatási és pénzügyi ellenőrzése alatt álló, minden nyerészkedési célzat nélkül működő, önkormányzattal bíró intézményeknek kell ellátniuk.

Cser Ágnes, az Egészségügyben és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke hozzátette: azt kérik a köztársasági elnöktől és az Állami Számvevőszék elnökétől, hogy saját hatáskörben is forduljanak az Alkotmánybírósághoz, mert az egészségbiztosítási törvény nemzetközi jogot is sért.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×