eur:
389.34
usd:
363.71
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Május elsejével megemelik a nyugdíjakat - a nap legfontosabb hírei

November helyett már május 1-től átlagosan havi 850 forinttal többet kapnak a nyugdíjasok, miután a kormány jóváhagyta az 1,1 százalékos korrekciós emelést. A kabinet ülése után a kormányszóvivő elmondta: az öregségi nyugdíj átlagos havi összege így csaknem 86 ezer forintra emelkedik.

A nyugdíjasok januárig visszamenőleg kapják meg járandóságukat. Budai Bernadett hozzátette: a májusi nyugdíjemelés 31 milliárd forintot jelent. A Fidesz és a KDNP emlékeztetett: nem nyugdíjemelésről van szó, a kormány csak törvényben előírt kötelességét teljesíti.

Egy kézben az élelmiszerbiztonság ellenőrzése

Várhatóan már az első félévben hatályba lép az élelmiszerláncról és felügyeletéről szóló törvény - közölte a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter. Gráf József a kormányülés után azt mondta: az élelmiszerbiztonságért a jövőben egyedül az agrártárcánál működő Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal felel majd, amelyet a mindenkori miniszter irányít. A tárca vezetője szerint az új hivatal hatékonyabban kísérheti majd figyelemmel az élelmiszerkészítés útját a nyersanyagtól egészen a fogyasztásig. A Fidesz támogatja, hogy önálló szervezet jöjjön létre az élelmiszerbiztonság felügyeletére, azzal viszont nem ért egyet, hogy a szervezet a mezőgazdasági hivatal felügyelete alatt működik majd.

Fidesz-KDNP: újra benyújtják a törvényjavaslatot

A Fidesz-KDNP frakciószövetség harmadszor is benyújtja az Országgyűlésnek a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal szakértői által elkészített, az egészségügy megújítását szolgáló törvénytervezetet. Erről az után beszélt az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának fideszes alelnöke, hogy a testület nem tartotta általános vitára alkalmasnak a javaslatot. Mikola István úgy vélte: mindenképpen tárgysorozatba kellene venni a civil szervezetek által is támogatott törvényjavaslatukat, hogy arról szakmai vitát lehessen folytatni.

Szonda: a Fidesznél nem volt erősebb

Egy felmérés szerint a rendszerváltás óta még egyetlen pártnak sem volt annyi szimpatizánsa, mint most a Fidesznek. A Szonda Ipsos március közepén, 1500 ember megkérdezésével készített közvélemény-kutatása alapján az ellenzéki párt támogatottsága a választókorú népesség körében 39 százalékon áll, a biztos pártválasztók között pedig 67 százalékon. Az intézet véleménykutatási igazgatója az InfoRádióban azt mondta: az MSZP a teljes lakosság körében 16 százalékon, míg a biztos pártválasztóknál 24 százalékon áll. Závecz Tibor arról is beszélt: az SZDSZ és az MDF nem jutna be a parlamentbe, ha most lennének a választások, mert egyik párt támogatottsága sem éri el az 5 százalékot.

Alacsonyabb GDP-növekedés, magasabb infláció

Az Ecostat szerint a várt 3 százalék helyett 2,5 százalékkal nő az idén a bruttó hazai termék, az éves infláció pedig a korábban becsült 4,3 százalék helyett 6 százalék lesz. A kutatóintézet főigazgatója az InfoRádióban elmondta: jövőre a GDP 3,2 százalékkal emelkedik, a pénzromlás üteme pedig 3,9 százalékra mérséklődik. Belyó Pál arról is beszélt, hogy a lakossági fogyasztás az idén 0,4 százalékkal nő, a beruházásoknál ebben az évben 4,2 százalékos, jövőre 5,1 százalékos bővülést vár az Ecostat.

Az IMF a közpénzügyi törvényért


A közpénzügyi törvény mielőbbi elfogadása erősítené Magyarország hitelességét a nemzetközi pénz- és tőkepiacokon - jelentette ki a Nemzetközi Valutaalap Közép-Európáért és a balti-államokért felelős területi képviselője. Christoph Rosenberg egy budapesti nemzetközi konferencia után azt mondta: kedvező lenne az is, ha megalakulna egy, a politikától és a pártoktól független, a költségvetési folyamatokat felügyelő és véleményező hivatal. Az IMF képviselője szólt arról is, hogy a magyar államháztartás túlméretezett, és a kormány - az ország erejéhez képest - túl sokat költ szociális kiadásokra.

Megvenné az EBRD a karbonkreditünket

5-10 millió euró értékben vásárolna karbonkrediteket, vagyis szén-dioxid kibocsátási jogosultságot Magyarországtól az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank. Hargitai Zsuzsanna, az EBRD magyarországi képviseletvezetője elmondta: a bevételből Magyarországnak kötelezően klímavédelemmel összefüggő, jellemzően energiahatékonysági projekteket kellene támogatnia a lakossági szektorban.

Jól van a szívátültetett csecsemő

Jól van az első magyarországi szívátültetett csecsemő; a 11 hónapos kislány várhatóan 3 hét múlva elhagyhatja a kórházat. Az Országos Kardiológiai Intézet szakmai igazgatója elmondta: a több mint háromórás, komplikációmentes műtétet egy 20 fős csapat végezte el március 14-én. Szatmári András közölte: a kislány, aki megszületése óta folyamatos orvosi ellenőrzésre szorult, egy egyéves gyermek szívét kapta meg.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×