eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Egy kézbe kerül az élelmiszerbiztonság ellenőrzése

A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter lesz a jövőben az egyedüli felelőse az élelmiszerbiztonsági láncnak - ezt maga Gráf József jelentette be, miután a kormány elfogadta az élelmiszerbiztonsági jogszabályok egységesítését célzó törvényjavaslatot.

Amit eddig három minisztérium és hat hatóság felügyelt, az a jövőben egy szervezet, az agrártárca által irányított Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal kezébe kerül. Így a jövőben a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter lesz egy személyben a felelőse annak, hogy egészséges, jó minőségű élelmiszerek kerüljenek a polcokra.

Gráf József az után beszélt erről, hogy a kormány elfogadta az élelmiszer-felügyelet egységesítését célzó jogszabályt, ami négy törvényt vált fel. A miniszter az InfoRádió kérdésére azt mondta, egyrészt ezért tartott két és fél évig, hogy a gondolatból törvénytervezet lehessen, de hozzájárult az is, hogy 104 álláshelyet át kellett helyezni az ÁNTSZ-től a minisztériumba, és az Európai Unióval is egyeztetni kellett, ez a rendszer ugyanis egyedülálló lesz a közösségben.

"A termeléstől, a szántóföldtől vagy az istállótól a fogyasztós asztaláig teljes egészében a mi felelősségünk minden egyes fázisában az ellenőrzése a termelésnek és forgalomba hozásnak. Nem elég, mint eddig, hogy közvetlenül a konyhában állapítják meg a mérgezés okát, hanem az én szervezetem végigmegy a termelés legelső fázisáig. Tehát egy szalmonellafertőzést a kezdőpontjáig, az adott baromfiistállóig végig tudjuk követni" - jelentette ki Gráf József.

A miniszter hozzátette, a fogyasztók megkárosításával kapcsolatos ügyek továbbra is a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz tartoznak. Gráf József szerint hamarosan nyilvánosságra hozzák a büntetési tételeket is, amit az árbevétel alapján kell majd fizetniük a feldolgozóknak, a gyártóknak, vagy a kereskedőknek.

A törvény része az is, hogy most már legitim módon hozhatják nyilvánosságra a vétkes cégek nevét, Gráf József ezzel kapcsolatban azt mondta, korábban sok cég fenyegette a minisztériumot, de ez akkor sem érdekelte őt, és ez után sem fogja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Lemaradtál az Nvidiáról? Sokan erre a lehetőségre vártak az elmúlt hónapokban!

Lemaradtál az Nvidiáról? Sokan erre a lehetőségre vártak az elmúlt hónapokban!

Az elmúlt időszakban a nemzetközi hangulat romlása mellett különösen szembetűnő volt az Ai-papírok esése, amit az AMD és a Supermicro gyorsjelentése csak tovább súlyosbított. A grafikonokat megnézve azonban megfigyelhetőek már fordulós jelek a szektor nagyágyúinál, éppen ezért megnéztük, hogy érdemes lehet-e a mostani szinteken már beszállni az elmúlt egy év nagy nyerteseibe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 11:53
×
×
×
×