INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Bokros Lajos áprilisig ad haladékot a kormánynak

Infostart / InfoRádió
Újabb megszorításokat követelnek vezető baloldali közgazdászok, akik egyúttal megkérdőjelezik Gyurcsány Ferenc miniszterelnök alkalmasságát is. Lehetséges utódjaként Simor András jelenlegi jegybankelnök is szóba került.

Bokros Lajos volt pénzügyminiszter szerint Magyarország nemhogy nem zárkózik fel Nyugat-Európához, hanem leszakad Szlovákiától, Észtországtól és más volt szocialista országoktól is. A közgazdász a Magyar Televízió Szólás Szabadsága című műsorában elmondta: semmiképpen nem tekinthető igazságosnak egy olyan közteherviselési rendszer, ahol a társadalomnak mindössze egyharmada fizet egészségbiztosítási járulékot, és mindössze az egynegyede személyi jövedelemadót.

A műsorban a szükséges változtatások fontosságáról és ebben a jelenlegi kormány szerepéről is beszélt Bokros Lajos.

"Akaratot néha látok, szaktudást kevésbé, hitelességet szinte egyáltalán nem, pedig azt hiszem, mind a háromra együtt volna szükség ahhoz, hogy Magyarország kitörjön ebből a zsákutcából. És ebből a szempontból, azt hiszem, a 24. órában vagyunk, mert a történelmi tapasztalat azt mutatja, hogy az átmeneti országokban a kormányok a hivatali ciklusuk második félidejében nem szoktak érdemi nagy reformokba belevágni" - hangsúlyozta Bokros Lajos.

A volt pénzügyminiszter úgy vélte, ha áprilisig nem születnek nagy elhatározások és új programok, akkor már nem nagyon lehet arra számítani, hogy ez a kormány maradék hivatali idejében továbbiakban reformokat valósítson meg, ami pedig végzetes lenne az ország szempontjából.

Békesi: Gyurcsánytól csodát vártak

Békesi László volt pénzügyminiszter szerint bukott miniszterelnöknek tekintik Gyurcsány Ferencet azok a gazdasági szakemberek, akik segíthetnének neki.

A szakember az egyik kereskedelmi televízióban múlt csütörtökön kifejtette: Gyurcsány Ferenctől hatalomra kerülésekor többen azt várták, hogy csodát tesz, és alapjaiban megváltoztatja a szocialista párt vezetőségének mentalitását. Békesi László rámutatott: ahelyett, hogy a miniszterelnök alakította volna át a nagyobbik kormányzópárt ideológiáját, a Magyar Szocialista Párt egyszerűen ledarálta a kormányfőt: megrágta, azután kiköpte.

A lehetséges utód tabukat döntöget

Mindeközben a monetáris tanács több más tagjához hasonlóan Simor András jegybankelnök is a kamatemelés elkerülhetetlenségére célzott legutóbbi cikkében. A Népszabadságban megjelent írás a gazdaságpolitika megújulását sürgette, és a lemaradás fenyegető esélyét feszegette.

Eközben újra felröppent a hír, hogy a szocialista politikusok egy része Simort győzködi, vállalja el a miniszterelnöki posztot. Simor írását olvasva néhányan programbeszédet sejtenek, a portfolio.hu szerint azonban épp ellenkező lehet a helyzet.

A cikk több helyen is olyan tabukat feszeget, amelyekről a szocialisták közül még a reformok iránt leginkább elkötelezett Gyurcsány köre sem akar hallani, nemhogy a "retrográdabb" irányzatok. Így aligha valószínű, hogy Simorból a hitelességén túl bármivel is többet akarnának a "királycsinálók", a programjából meg végképp nem kérnének.


A címlapról ajánljuk