INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Az uniós energiapolitikáról is tárgyal Magyarországon a lengyel államfő

Infostart / InfoRádió
Az uniós együttműködés és energiapolitika lesz várhatóan a fő témája a mai lengyel-magyar államfői találkozónak. Lech Kaczynski tárgyal Sólyom László köztársasági elnökkel, találkozik a kormányfővel és a házelnökkel is.

Hivatalos látogatást tesz ma Magyarországon Lech Kaczynski lengyel elnök. A varsói államfői hivatal közlése szerint a vezető lengyel politikust felesége, Maria Kaczynska is elkíséri.

A lengyel elnök Sólyom László köztársasági elnökkel találkozik a Sándor-palotában. Ezt követően Lech Kaczynski Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, majd Szili Katalin házelnökkel folytat megbeszélést a Parlamentben. A lengyel-magyar megbeszélések fő témája várhatóan az uniós együttműködés és az uniós energiapolitika lesz.

A lengyel elnök eredetileg kétnaposra tervezte magyarországi tartózkodását, holnap Debrecenben Kósa Lajos polgármesterrel találkozott volna. Bár több sajtóorgánumban is napvilágot látott az a hír, hogy Lech Kazcynski már ma este hazautazik; a köztársasági elnöki hivatal kommunikációs osztálya arról tájékoztatta az InfoRádiót, hogy hivatalosan értesítés hozzájuk nem érkezett.

Országos rendezvénysorozat

A lengyel elnöki pár látogatásának különlegességét az adja, hogy március 23-án, a lengyel-magyar barátság napja után nagyszabású országos rendezvénysorozat veszi kezdetét. A program elsősorban az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc eseményeiről és az azokban szerepet játszott lengyelekről szól.

A rendezvények között tudományos konferencia, irodalmi est, koncertek, kiállítások találhatók, a Hadtörténeti Múzeumban például a lengyel és a magyar államfő nyitja meg a Lengyel Légióról szóló kiállítást. Lech Kaczynski elnök elhelyezi koszorúját is Bem tábornok emlékműve előtt.

A lengyel elnök először két éve, 2006. március 24-én járt hivatalos látogatáson Magyarországon. 2007-ben a magyar államfő tett hivatalos látogatást Lengyelországban. Tavaly szeptemberben Keszthelyen tartották csúcstalálkozójukat a visegrádi országok államfői, amelyen Lech Kaczynski is részt vett.

Az államfői vizitnek különös jelentőséget ad, hogy az utóbbi években fellazultak a hagyományosan kiváló magyar-lengyel kapcsolatok. Ennek politikai és gazdasági okai is vannak - mondta az InfoRádiónak Kapronczay Károly, a Magyar Tudományos Akadémia Magyar-Lengyel Történész Vegyesbizottságának alelnöke.
A címlapról ajánljuk