eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Nyílt lázadás az SZDSZ-ben

Fodor Gábor környezetvédelmi miniszterhez hasonlóan Béki Gabriella, John Emese és Szent-Iványi István is felfüggeszti tagságát az SZDSZ ügyvivő testületében, mert szerintük a testület nem hozta meg a szükséges politikai döntést a tavalyi tisztújításon történt visszaélés ügyében.

Fodor Gábor döntését indokolva azt mondta: az ügyvivő testület (üt) csütörtökön másodszor sem tudott döntést hozni a tavalyi elnökválasztáson történt visszaélés kapcsán.

A liberális politikus a leghatározottabban visszautasította, hogy üt-tagságának felfüggesztése összefüggene azzal, hogy Kóka János pártelnök azt mondta: ragaszkodik ahhoz, hogy akik a csalásban részt vettek, az eljárás végéig mondjanak le az SZDSZ-ben viselt tisztségeikről, és függesszék fel párttagságukat.

Fodor Gábor hangsúlyozta: nem engedi magát besározni, saját és pártja becsületét mindenképpen megvédi.

A miniszter hozzátette: az ügyvivő testület megbeszélésein előállt egy megoldási javaslattal, de azt nem fogadták el. Ennek részleteiről Fodor Gábor nem kívánt beszélni.

Az üt-tagságát szintén felfüggesztő Béki Gabriella, John Emese és Szent-Iványi István közös közleménye szerint a Jüttner-bizottság vizsgálata után egyértelmű a helyzet, hiszen a jelentés kimondja, hogy a titkos szavazással lebonyolított elnökválasztás, ügyvivőválasztás, valamint az országos tanács húsz tagjának választási eredményét "befolyásolhatták a nem hivatalos küldöttek által leadott szavazatok".

A politikusok kiemelik: a szükséges politikai döntés elmaradása egyre nagyobb károkat okoz az SZDSZ-nek.

Béki Gabriella, John Emese és Szent-Iványi István azt várja, hogy döntésüket követően az országos tanács április 5-i ülésére olyan javaslatot terjeszt elő az üt többi tagja, amely elősegíti az SZDSZ legitimációs válságának lezárását.

A négy politikus tagságának felfüggesztésével nyolc tagú lett az SZDSZ ügyvivői testülete: Demszky Gábor, Eörsi Mátyás, Gusztos Péter, Horn Gábor, Magyar Bálint, Világosi Gábor, Wittinghoff Tamás és Weinek Leonárd továbbra is részt vesz a liberális párt testületének munkájában.

Gulyás egyetért

Az SZDSZ országos tanácsának elnöke egyetért Béki Gabriella, John Emese és Szent-Iványi István véleményével. Gulyás József szerint megkerülhetetlen a tisztújítás.

A politikus közölte: az országos tanács április 5-i ülésének függvényében dönt arról, hogy továbbra is a testület elnöke marad-e.

Kóka másképp értékeli

A párt elnöke a négy ügyvivő lépésével összefüggésben közölte: Fodor Gábor és támogatói szükségtelenül vállalták T. Asztalos Ildikó (a párt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke) helyett a politikai felelősséget.

"Én továbbra is azoktól várom, hogy lemondjanak, akik részt vettek a csalásban" - fogalmaz Kóka János.

A vizsgálat következményeiről az Ügyvivői Testület csütörtöki határozata és a párt alapszabálya alapján az Országos Tanács a következő ülésén dönt.
Korábban Kóka János, a párt elnöke azt mondta: lezártnak tekinti a pártelnök-választási csalás ügyét. A politikus egyértelműnek találta a szabálytalanságokat vizsgáló Jüttner-bizottság jelentését.

"A Jüttner-bizottság vizsgálata lezárult, és egyértelműen megállapította: T. Asztalos Ildikó Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnök Fodor Gábor érdekében négy illetéktelen küldöttet buzdított arra, hogy szavazzanak. Ha ez nem történt volna meg, akkor nagy valószínűséggel már az első fordulóban elnök lettem volna" - hangsúlyozta a pártvezető.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a nyilvánosságra hozott Jüttner-jelentés szerint a titkos szavazás miatt nem lehet tudni, hogy pontosan kikre adták le voksukat az álszavazók az SZDSZ-elnökválasztás első fordulójában.

Ráadásul az sem tudható biztosan, hogy egyáltalán szavaztak-e, mert a belső szabályok szerint az első forduló jelenléti íveit meg kellett semmisíteni. Így aztán a bizottsági állásfoglalás is hangsúlyozza, hogy mindezen tényezők a választás eredményét befolyásolhatták.

Ebben a fordulóban volt ugyanis Kóka Jánosnak és Fodor Gábornak ugyanannyi voksa.

Egy bekezdéssel lejjebb a 2. forduló szabálytalanságainak vizsgálatánál a jelentésben azonban már az olvasható, hogy ott a nagyobb szavazati különbség miatt az jelenthető ki, hogy a 4 álküldött semmilyen módon nem tudta volna megváltoztatni a választás kimenetelét.

Az InfoRádió kérdésére Kóka János a személyiségi jogokra hivatkozva nem nevezte meg az álküldötteket, de mint mondta, tudja, hogy kik ők. "Vendégek voltak a tisztújító kongresszuson, és jogosulatlanul szavaztak. Vallomásuk szerint T. Asztalos Ildikó biztatta őket a jogosulatlan szavazásra" - tette hozzá.

Kóka János arra nem adott egyértelmű választ, hogy szükségesnek tartja-e az új elnökválasztást, azt viszont határozottan kijelentette, hogy ha április 5-én az SZDSZ Országos tanácsa a megismételt elnökválasztás mellett dönt, akkor kész újra megmérettetni magát.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×