eur:
393.17
usd:
367.11
bux:
67030.11
2024. április 26. péntek Ervin

Kóka: "Már az első fordulóban nyerhettem volna"

Az SZDSZ elnöke, Kóka János kész újra megmérettetni magát, igaz arra nem adott egyértelmű választ, hogy a megismételt választást szükségesnek tartja-e. Úgy vélte: a liberális párt elnökválasztási csalásának körülményeit vizsgáló Jüttner-bizottság jelentése egyértelmű állásfoglalás. Kóka János szerint azoknak, akiknek közük volt a szabálytalanságokhoz, távozniuk kell az SZDSZ-ből.

Lezártnak tekinti az SZDSZ elnöke, Kóka János a pártelnök-választási csalás ügyét. A politikus ugyanis egyértelműnek találta a szabálytalanságokat vizsgáló Jüttner-bizottság jelentését.

"A Jüttner-bizottság vizsgálata lezárult, és egyértelműen megállapította: T. Asztalos Ildikó Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnök Fodor Gábor érdekében négy illetéktelen küldöttet buzdított arra, hogy szavazzanak. Ha ez nem történt volna meg, akkor nagy valószínűséggel már az első fordulóban elnök lettem volna" - hangsúlyozta a pártvezető.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a nyilvánosságra hozott Jüttner-jelentés szerint a titkos szavazás miatt nem lehet tudni, hogy pontosan kikre adták le voksukat az álszavazók az SZDSZ-elnökválasztás első fordulójában.

Ráadásul az sem tudható biztosan, hogy egyáltalán szavaztak-e, mert a belső szabályok szerint az elso forduló jelenléti íveit meg kellett semmisíteni. Így aztán a bizottsági állásfoglalás is hangsúlyozza, hogy mindezen tényezők a választás eredményét befolyásolhatták.

Kóka tudja, de nem mondja

Ebben a fordulóban volt ugyanis Kóka Jánosnak és Fodor Gábornak ugyanannyi voksa.

Egy bekezdéssel lejjebb a 2. forduló szabálytalanságainak vizsgálatánál a jelentésben azonban már az olvasható, hogy ott a nagyobb szavazati különbség miatt az jelenthető ki, hogy a 4 álküldött semmilyen módon nem tudta volna megváltoztatni a választás kimenetelét.

Az InfoRádió kérdésére Kóka János a személyiségi jogokra hivatkozva nem nevezte meg az álküldötteket, de mint mondta, tudja, hogy kik ők. "Vendégek voltak a tisztújító kongresszuson, és jogosulatlanul szavaztak. Vallomásuk szerint T. Asztalos Ildikó biztatta őket a jogosulatlan szavazásra" - tette hozzá.

Kóka János arra nem adott egyértelmű választ, hogy szükségesnek tartja-e az új elnökválasztást, azt viszont határozottan kijelentette, hogy ha április 5-én az SZDSZ Országos tanácsa a megismételt elnökválasztás mellett dönt, akkor kész újra megmérettetni magát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×