eur:
389.66
usd:
362.04
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Zuschlag-lehallgatás: mindent elfed az államtitok

Krimináltaktikai okból van törvényes lehetőség arra, hogy a lehallgatott személy tudomást szerezzen a megfigyeléséről, de ennek is nyoma kell, hogy legyen az ügyiratokban - mondta el az InfoRádió által megkérdezett kriminológus. Korábban a Központi Nyomozó Főügyészség vizsgálatot indított, mert a csalás gyanúja miatt őrizetben lévő Zuschlag János azt állította: már letartóztatása előtt tudott a megfigyeléséről.

A rendőrségi törvény szerint titkos információgyűjtést kezdeményezhet a rendőrség súlyos bűncselekmény gyanúja esetén - közölte az InfoRádió által megkérdezett kriminológus azzal kapcsolatban, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség vizsgálatot indított, mert a csalás gyanúja miatt őrizetben lévő Zuschlag János azt állította: már letartóztatása előtt tudott a megfigyeléséről.

Finszter Géza kiemelte: ha valakinek a lehallgatását szükségesnek tartják, akkor ehhez bírói engedélyt kell szerezni. Ezt az illetékes szerv kérheti, és a kijelölt bíró ad erre engedélyt - tette hozzá.

A nemzetbiztonsági szakszolgálat rendelkezik azokkal a technikai feltételekkel és törvényi felhatalmazással, hogy a lehallgatást megtehesse - közölte a kriminológus.

A szakember hangsúlyozta: a lehallgatásra vonatkozó szabályok többsége államtitok, mint ahogy a megfigyelés ténye és eredménye is.

Finszter Géza elmondta: nem publikus, hogy kik ismerhetik meg a lehallgatásról készült jegyzőkönyveket, az pedig államtitok, hogy kit, miért és milyen eredménnyel hallgatnak le.

A belső szabályozás rendelkezik arról, hogy a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter jogosult-e arra, hogy megkérdezze, kit hallgattak le - hangsúlyozta a szakértő.

A kriminológus szerint ezek a szabályzatok indokolatlanul vannak államtitokká minősítve, és azok helyett az eszköz konkrét személy elleni alkalmazását kellene államtitoknak nyilvánítani.

Finszter Géza kiemelte: krimináltaktikai okból van törvényes lehetőség arra, hogy a lehallgatott személy tudomást szerezzen a megfigyeléséről, de ennek is nyoma kell, hogy legyen az ügyiratokban. Ha nem a nyomozás érdekéből közölték ezt vele, akkor államtitoksértés történt - tette hozzá.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

A pénzes amerikai családok egyre gyakrabban folyamodnak második állampolgárságért vagy állandó lakhatási engedélyért külföldön. Az igazán tehetősek valóságos „útlevél-portfóliókat” gyűjtenek – egy ügyvédi iroda szerint minderre a potenciális kockázatok késztetik őket. De melyek ezek?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×