eur:
392.88
usd:
366.01
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Megépülhet a Szervita téri üvegbuborék - nézze meg, milyen lesz!

A Központi Építészeti Tervtanács jóváhagyta a Szervita téri "óriáscsiga" terveit. A világhírű építész, Zaha Hadid által tervezett különleges formájú irodaház a tervek szerint 2010-re épül meg.

Egyhangúlag elfogadta a Központi Építészeti Tervtanács a Szervita téri koncepció terveit - tájékoztatta az InfoRádiót a beruházó ORCO Magyarország kivitelezési és fejlesztési igazgatója.

Kalapács Norbert hozzátette: ahhoz, hogy a világhírű építész, Zaha Hadid által megálmodott "óriáscsiga" megépülhessen, két, az 1970-es években felhúzott épületet - egy parkolóházat és egy irodaházat - lebontanak.

A tér alatt négyszintes mélygarázst alakítanak ki, a mínusz első és a földszintre kereskedelmi egységek kerülnek, az első emelettől felfelé pedig irodák kapnak majd helyet - magyarázta a kivitelezési és fejlesztési igazgató.

Az épület homlokzata háromdimenziós, két irányban hajlított üveglapokból készül majd, amelynek minden egyes eleme más-más formájú. Ilyet Magyarországon még nem alkalmaztak - közölte Kalapács Norbert, hozzátéve: az építkezést 2009 elején kezdik majd, az átadás 2010 végére várható.

Vannak, akik szerint az "üvegbuborék" nem illik a Szervita téri műemléki környezetbe, a beruházó kivitelezési és fejlesztési igazgatója azonban arra hívta fel a figyelmet: ott már így is hat-hét különböző korszakban és stílusban épült ingatlan található.

Kalapács Norbert hangsúlyozta: a Zaha Havid tervezte irodaház tisztelettel, mintegy meghajlással néz az azt körülvevő épületekre, és beleillik a környezetbe, míg a lebontásra ítélt két ingatlan rontotta a belváros képét.

Hanganyag: Tenczer Gábor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×