INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Már az első félévben korrigálják a nyugdíjakat

Infostart / InfoRádió
A miniszterelnök javaslata alapján előrehozzák az idei nyugdíjkorrekciót - mondta Korózs Lajos, az Országos Idősügyi Tanács titkára a testület soros ülésének szünetében. A tanács ülésén részt vett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is.

Korózs Lajos az InfoRádióban közölte: a mindenkori, januárban megállapított nyugdíjakat az év második felében, novemberben kell korrigálni, ha eltérő inflációs folyamatok vannak. Erre az idén - a miniszterelnök javaslata értelmében - nem novemberben, hanem az év első felében, várhatóan májusban, vagy júniusban kerülne sor.

Korózs Lajos a januárig visszamenőleges korrekció pontos mértékét nem nevezte meg. Mint mondta, számításokat kell végezni, amely során figyelembe kell venni az infláció eltérését a januárban tervezetthez képest - ez a munka áprilisig befejeződhet.

Elmondta azt is, hogy a korábbi tanácskozásokon többször felvetődött a 100, a 95 és a 90 évesek anyagi megbecsülése. A miniszterelnök most azt a feladatot adta a szaktárcának, hogy dolgozza ki ennek finanszírozási lehetőségét.

Az ülésen egy később megfogalmazandó idősügyi stratégia és egy esetleges idősügyi törvény elfogadása is szóba került.

Csütörtöki lapértesülés szerint egy százalékot meghaladó emelésről van szó, amit a májusi nyugdíjakkal, januárig visszamenőleg egy összegben kapnak meg az idős emberek.

A nyugdíjasok így májusban átlagosan három és félezer-négyezer forinttal magasabb járandóságra számíthatnak. A soron kívüli nyugdíjemelésre amiatt kerül sor, hogy a kormány tegnapi ülésén mind az inflációs, mind a bérek növekedésével kapcsolatos előrejelzését felfelé módosította.

Soltész Miklós, a Fidesz és a KDNP népjóléti kabinetjének vezetője az InfoRádióban újabb kormányzati blöffnek és szakmaiatlan döntésnek nevezte, hogy a miniszterelnök javaslata alapján az év első felére hozzák előre az idei nyugdíjkorrekciót.

Hanganyag: Herczeg ZsoltA címlapról ajánljuk