eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

"Gyurcsány Ferenc talán Európa legmagányosabb politikusa"

Jóllehet a magyar kormány mély benyomást keltő sikert tud felmutatni a magas államháztartási hiány lefaragásában, a népszerűtlen megszorítási politikával szembeni ellenállás egyre erősödik - írta a csütörtöki számában megjelent, Ellenszélben a magyar takarékossági politika című cikkében a Neue Zürcher Zeitung svájci világlap.

Az újság szerint Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök talán Európa legmagányosabb politikusa lehet. Noha az elmúlt évek pénzügypolitikai túlhajszolásai után elrendelt takarékossági program szükségszerű gyógyír az államháztartás egészségessé tételére, a lakosság tűrőképessége szemlátomást határának szélére sodródott: nem csak a harcias ellenzék, hanem a szavazók tömege is egyre hangosabban követeli a pénzügyi kantárszár lazítását - jegyezte meg a lap bécsi tudósítója, aki a növekvő csalódottság világos jelzéseként a közelmúltban megtartott népszavazás eredményét hozta fel.

A Neue Zürcher Zeitung úgy látja, hogy mind inkább szaporodnak a kétségek, vajon sikerülhet-e a kormánynak az erősödő ellennyomás ellenére is kitartani népszerűtlen szanálási politikája mellett. A lap a kétkedők közé sorolta a Standard and Poor's hitelminősítő intézetet, amely a közelmúltban stabilról negatívra rontotta Magyarország adósosztályzatának kilátását.

Utalt arra is, hogy 2010-ben parlamenti választás lesz Magyarországon, és a magyar politikusok eléggé ismertek arról, hogy a szavazás előtt nagylelkűen dobálóznak közpénzekkel. Nyitott kérdés, hogy a mélyponton lévő népszerűségük fényében a kormányzó szocialisták ellen tudnak-e állni az expanzívabb pénzügyi politika kísértésének.

Kétértelmű jelzés

Mindenesetre az a bejelentés, miszerint 2009-től valamelyest csökkennek majd az adók, kétértelmű jelzésként fogható fel: egyfelől a magas adóterhekre való tekintettel a közlés éppenséggel örvendetes hírnek tekinthető, másfelől azonban a kilátásba helyezett adóleépítés máris megnyitotta a kapukat további pénzügypolitikai kívánságok előtt.

Ráadásul egy olyan időpontban, amikor az olyan gazdasági problémaállamoknak, mint amilyen Magyarország, a kockázatokkal szembeni világszerte növekvő tartózkodás miatt amúgy is gyarapodó gondokkal kell megküzdeniük az államhitelek piacán.

Gyurcsány azonban a közelmúltban több vihart is átvészelt, és a hűvösebbé vált ellenszél és a referendumon elszenvedett vereség ellenére sem kíván lazítani takarékossági kurzusán - mutatott rá a lap, hozzátéve, hogy az eddigi sikermérleg a miniszterelnököt igazolja.

Túl könnyű az ellenzék dolga

Az újság szerint a kormány azonban kevés ügyességét tud felmutatni, amikor arról van szó, hogy meggyőzze a lakosságot a reformpolitika szükségességéről, és hogy a médiában hatékonyan kommunikálja a pénzügyi szanáláshoz vezető úton eddig elért eredményeket.

Az ellenzéknek ezzel szemben túlságosan is könnyű a dolga, amikor javarészt erősen populista támadásokat intéz a társadalomellenesnek beállított költségvetési szanálás ellen. A cikk úgy vélte, hogy a kormány nyomorúságos imázsán a konjunktúrahelyzet némi felderülése sem tudott javítani.

Pedig úgy tűnik, hogy a magyar gazdaság tulajdonképpen már túljutott a nehezén - írta a Neue Zürcher Zeitung.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×