eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Rácz Jenő: A cél a betegszám csökkentése volt

A vizitdíj célja nem a bevételszerzés volt, hanem az orvosnál megjelenők számának csökkentése - mondta Rácz Jenő volt szocialista miniszter az InfoRádióban, hozzátéve: az általa vezetett kórház épp annyi bevételtől esett el a betegek elmaradása miatt, mint amennyi befolyt a 300 forintokból. A Veszprém megyei kórház igazgatója szerint az egészségügyi reformnak nem volt lényegi eleme a két díj.

Rácz Jenő volt szocialista egészségügyi miniszter az InfoRádióban azt mondta: a vizitdíj és a kórházi napidíj nem volt lényegi eleme az egészségügyi reformnak.

A Veszprém megyei Cholnoky Ferenc Kórház főigazgatója hozzátette: az általa vezetett intézményben, a járóbeteg-szakellátásban 15 százalékkal kevesebb beteg jelent meg a vizitdíj bevezetése után. Emiatt azonban annyi egészségbiztosítási juttatástól estek el, mint amennyi a 300 forintokból befolyt.

A fekvőbeteg-ellátásban a kórházi napidíj nem csökkentette a betegek számát, azt a volumenkorlát és az ágyszám csökkentése szabályozta.

A főigazgató szólt arról is: az egészségbiztosítási törvény szerint a nemzeti szolidaritás alapú kockázatközösség nem bomlik fel. Hangsúlyozta: az egymással versengő pénztárak mellett fontos, hogy érvényesüljön a biztonság, és senki ne szoruljon ki a szolgáltatásokból.

Az egészségbiztosítási törvény 22 pénztár létrehozását írja elő, ebből 18 a megyékben, 4 pedig Budapesten és Pest megyében alakul meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×