eur:
392.44
usd:
367.14
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Megosztott az SZDSZ, legyen-e újabb tisztújítás

Nem egységes az SZDSZ ügyvivői testülete abban a kérdésben, hogy a tavalyi pártelnökválasztás során kirobbant csalási botrány miatt szükség van-e új tisztújításra. A szabad demokrata belső vizsgálat csütörtökig tart.

Bár az SZDSZ ügyvivői testülete a kiterjesztett belső vizsgálat csütörtöki befejezéséig nem nyilatkozik a párt tavaly márciusi tisztújító küldöttgyűlésén történt csalásokról, több ügyvivő mégis megfogalmazta véleményét. A nyilatkozatokból pedig jól látszik, hogy a testület tagjai megosztottak azzal kapcsolatban, szükség van-e új tisztújításra, vagy nincs.

Bőhm András, a liberális párt országos tanácsának volt elnöke az InfoRádiónak azt mondta, az SZDSZ becsülete miatt új választás kell. "Meg lehet próbálni erővel lezárni az ügyet, de hónapok múlva újra elő fog jönni, és ez olyan hendikepet jelent a pártnak, amit egyszerűen nem lehet fölvállalni" - jelentette ki.

Az ügy kirobbanása után Kóka János pártelnök belső vizsgálatot indított, amelynek előzetes eredményeként kiderült, hogy négy vagy öt küldött helyett jogosulatlanok szavaztak, de hogy kire, azt nem lehet tudni. A vizsgálatot kiterjesztették, az eredményét pedig csütörtökön hozzák nyilvánosságra.

Bőhm András szerint bár ez nagy kárt okoz a pártnak, ebben a helyzetben szerinte nincs más választás, mint az újabb tisztújítás. Ugyanez a véleménye az Országos Tanács jelenlegi elnökének, Gulyás Józsefnek is, és ugyanígy nyilatkozott a Kossuth Rádiónak Eörsi Mátyás is.

Magyar Bálint a Magyar Televízió reggeli műsorában viszont azt mondta, nincs szükség új elnökválasztásra, ettől függetlenül úgy véli, hogy megrendezik. "Semmi baj, állunk elébe, Kóka János mindig is mondta, hogy bármikor kész megmérettetni magát, természetesen nem a csaló szerepében, hiszen a csaláshoz semmi köze. A csalás nem az ő érdekében szerveződött, ellenkezőleg" - nyilatkozta.

Gusztos Péter ügyvivő nem foglalt állást a kérdésben, annyit mondott, csütörtökön lezárul a belső vizsgálat, az Országos Tanács pedig április elején dönt arról, hogy megismétlik-e a tavalyi tisztújítást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×