eur:
389.49
usd:
368.36
bux:
55838.55
2023. szeptember 30. szombat Jeromos

Hiller: emelkedik a felsőoktatás költségvetési támogatása

Megerősítik az állami szerepvállalást a felsőoktatásban, s az elkövetkező években emelkedik a terület támogatása - mondta Hiller István szakminiszter miután kedden a kormányfővel egyeztetett a népszavazás utáni teendőkről Parlamentben.

Jövőre a jelenlegi 223 milliárdról több mint 230 milliárdra, 2010-re pedig 241 milliárdra nő a terület támogatása - közölte.

A miniszter elmondta, hogy tájékoztatta a kormányfőt a Felsőoktatási Kerekasztal legutóbbi üléséről is. Beszámolója szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök támogatja a kerekasztal azon kezdeményezését, hogy a felsőoktatásban az államilag támogatott és költségtérítéses képzés között az átjárhatóság megmaradjon.

A szeptemberben induló tanévtől a költségtérítéses képzésben a hallgatók legjobban teljesítő 15 százaléka átkerül az államilag támogatott kategóriába. Ugyanakkor az államilag finanszírozott képzésben tanuló, leggyengébben teljesítő 15 százalék költségtérítéses formában folytathatja tanulmányait - mondta a miniszter.

Ezzel a lépéssel a magyar felsőoktatás egyik legjelentősebb igazságtalanságát szeretnék felszámolni - jegyezte meg.

Hiller István elmondta: a cél a minőség javítása, a felsőoktatás színvonalának emelése. Hozzátette: ennek érdekében mindenkivel - legyen szakmai vagy politikai szervezet - megbeszéléséket kezdeményez, és lehetőség szerint egyetértésre kíván jutni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Agresszív férfi tombolt egy szlovákiai választóhelyiségben

Agresszív férfi tombolt egy szlovákiai választóhelyiségben

Az eset Gímeskosztolányon (Kostoľany pod Tribečom – Aranyosmaróti járás) történt.

Leváltották az Idegenrendészet vezetőjét

A belügyminiszter 2023. szeptember 30. hatállyal - indokolás nélkül - visszavonta dr. Halmosi Zsolt r. altábornagy, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság főigazgatójának vezetői kinevezését és rendelkezési állományba helyezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.10.02. hétfő, 18:00
Tárnok Balázs
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének vezetője
A részvénykiválasztás 7 szabálya - Díjmentes, interaktív online előadás

A részvénykiválasztás 7 szabálya - Díjmentes, interaktív online előadás

A tőzsde tele van kihívásokkal, de a megfelelő tudással és szabályok betartásával bárki képes lehet sikeres befektetővé válni. Ha te is azon gondolkodsz, hogy fejest ugrasz a részvények világába, akkor érdemes időt szánnod arra, hogy megismerd a részvénykiválasztás 7 alapvető szabályát. Ezen szabályok betartása segít tudatos döntéseket hozni a befektetéseiddel kapcsolatban, hogy maximalizáld a hosszú távú hozamokat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×