INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Aláírásgyűjtés a busa mielőbbi lehalászásáért

InfoRádió / MTI
Aláírásgyűjtési akcióba kezd a Balatoni Horgászegyesületek Szövetsége azt követelve, hogy a jelenleginél jóval gyorsabb ütemben fogják ki a Balatonból az őshonos halfajokat kiszorító busát.

Pintér József, a szövetség elnöke az elmondta: azt szeretnék elérni, hogy a Balatoni Halászati Zrt. állományszabályozó halászata a jövőben csakis a busára terjedjen ki, megduplázva a jelenlegi fogások mennyiségét.

Szakértői becslések szerint 6 ezer tonna, vagy ennél is több busa él a tóban, amelynek lehalászása a jelenlegi ütemben még legalább tíz évig eltartana.

Pintér József hozzátette: szakértőik szerint nem szabad eddig várni a kérdés rendezésével, hiszen a balatoni horgászfogások drasztikus visszaeséséért nagyban felelős az őshonos halfajoknak táplálék-konkurensévé vált, ellenség hiányában 20-40 kilogrammosra növőbusa.

A szövetség áprilistól június végéig gyűjti az aláírásokat, majd a kérelmével együtt eljuttatja a turizmusért, valamint a halászati jog gyakoroltatásáért felelős minisztériumhoz, és a Balatoni Halászati Zrt. vagyonkezelőjéhez.

A címlapról ajánljuk