eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

A Vajdaságban etnikai konfliktusoktól tartanak - a nap hírei

A Vajdaságban attól tartanak, hogy etnikai konfliktusok lesznek, ha Budapest elismeri Koszovót. A házi gyermekorvosok vizitdíj-kompenzációját osztják szét az összes háziorvosi praxis között. Továbbra is a minisztériumi forrásokból, illetve a játékadóból pótolná a népszavazás miatt kieső bevételeket a Fidesz. A nap legfontosabb hírei március 18-án.

A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke szerint elképzelhető, hogy lesznek magyarverések a Vajdaságban azt követően, hogy a magyar kormány szerdán elismeri független államként a Szerbiától elszakadt Koszovót. Pásztor István elmondta: mindent megtett annak érdekében, hogy minimális legyen a veszély, egyeztetett a szerbiai pártokkal, a kormánnyal és a rendőrséggel.

Veres: 100 milliárddal kevesebb fordítható adó- és járulékcsökkentésre

A pénzügyminiszter szerint a korábban közöltnél 100 milliárd forinttal kevesebb, összesen mintegy 150 milliárd fordítható majd a 2009-ben tervezett adó- és járulékcsökkentésre- közölte a pénzügyminiszter. Veres János egy szegedi konferencián azt mondta: március 9-e, a Standard and Poor's hitelminősítő értékelése, valamint a magyarországi állampapírpiacon bekövetkezett változások a csökkentés okai. Hozzátette: a magasabb kamatterhek idén 30, jövőre 100 milliárdos többlet kiadást jelentenek.

MNB: a mielőbbi monetáris csatlakozás a legelőnyösebb

Továbbra is a mielőbbi monetáris csatlakozást tartja a legelőnyösebbnek Magyarország számára a jegybank. A szakértők úgy vélik: a kockázatokat szigorú költségvetési politikával, a versenyképesség növelését szolgáló reformokkal, illetve egy közpénzügyi törvény elfogadásával kell csökkenteni. A Magyar Nemzeti Bank által a konvergencia-folyamatokról készített összeállítás szerint a kockázatok kezelésében kulcsfontosságú a tartósan alacsony költségvetési hiány elérése és fenntartása.

Horváth: A házi gyermekorvosok vizitdíj-kompenzációját osztják szét

A házi gyermekorvosok vizitdíj-kompenzációját osztják szét az összes háziorvosi praxis között, de ennek módjáról még egyeztetnek - mondta az egészségügyi miniszter, miután tárgyalt Gyurcsány Ferenc kormányfővel. A tárca vezetője közölte: a minisztérium mindössze abból gazdálkodhat, amiből a házi gyermekorvosokat kompenzálták, ez havonta 280 millió forint.

Fidesz: a kormány kicsinyes bosszút állt


A Fidesz szerint a kormány kicsinyes bosszút áll az embereken a népszavazás miatt azzal, hogy nem akarja pótolni a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörlése miatt kieső bevételeket. Varga Mihály, az ellenzéki párt alelnöke azt mondta: a Fidesz fenntartja a pótlásra vonatkozó javaslatát, vagyis idén a minisztériumi kiadásokból csoportosítana át forrásokat, 2009-től pedig a pénznyerő automaták után fizetett játékadót fordítaná egészségügyi és az oktatási fejlesztésekre. A főváros nem változtat érdemben

Nem változtat érdemben a budapesti behajtási rendeleten a Fővárosi Közgyűlés, csak technikai módosításokat hajtanak végre a szabályozásban - közölte a főpolgármester a testület ülése után. Demszky Gábor elmondta: néhány helyszín, például a csepeli szabadkikötő célforgalomban korlátozás nélkül megközelíthető lesz. Bevezetik a kombinált engedélyeket, amelyekhez az eddigi 8 nap helyett 4 nap alatt hozzájuthatnak a fuvarozók. --- Budapesten ma 600 teherautó demonstrált a behajtási díjak miatt. A tiltakozók a rendszer hibáira akarták felhívni a figyelmet.

A korrupció gyanús ügyekről tájékozódnak

Írásbeli tájékoztatást kér a korrupció gyanús ügyekről az Országgyűlés Új Magyarország Fejlesztési Terv végrehajtását felügyelő eseti bizottsága. A testület arra kíváncsi, hogy az európai uniós pályázatokkal összefüggésben hány gyanús ügyre vonatkozó bejelentés érkezett a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez, és ezek alapján indult-e vizsgálat, vagy történt-e büntető feljelentés. Pelczné Gáll Ildikó, az eseti bizottság fideszes elnöke azzal indokolta a testület kérését, hogy sokszor az országgyűlési képviselők sem látnak tisztán az uniós pénzek elnyerését célzó pályázatok során felmerülő gyanús ügyekben.

100 ezer lakásban csökkenthető az energiafogyasztás

2015-ig mintegy 100 ezer lakásban csökkenthető az energiafogyasztás - mondta gazdasági és közlekedési miniszter. Kákosy Csaba az idei pályázatok meghirdetése alkalmából közölte: a Nemzeti Energiatakarékossági Programon belül a lakosság számára 15-20 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás, valamint akár 100 milliárd forint kedvezményes hitelkeret áll rendelkezésre.

Bayer Mihály lehet a Nabucco-nagykövet

A miniszterelnök Bayer Mihályt, a moldovai magyar diplomáciai képviselet vezetőjét kérte fel Nabucco-nagykövetnek - értesült kormányzati körökből a távirati iroda. A hírügynökség úgy tudja: a nagykövetet a hónap végén rendelik haza Kisinyovból, és a tervek szerint április 8-án lenne parlamenti bizottsági meghallgatása.

Eljárás indult Budaházy ellen


A gyülekezési jog megsértése miatt indított eljárást Budaházy György ellen a rendőrség. Az országos rendőrfőkapitány közölte: a férfi ügyében alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának előkészülete miatt is eljárást kezdeményeztek. Bencze József hozzátette: a rendőrség kártérítési eljárást kezdeményez a Magyar Önvédelmi Mozgalom Blaha Lujza téri rendezvényének szervezői és Budaházy György ellen, a rendőri eszközben okozott mintegy 8 millió forintos kárért.

Elhunyt Anthony Minghella

54 éves korában meghalt Anthony Minghella Oscar-díjas brit filmrendező - jelentette több brit televízióállomás. Az angol beteg című filmje kilenc Oscar-díjat kapott 1997-ben, köztük a legjobb rendező díját. A film központi alakja Almásy László gróf, magyar Afrika-kutató.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×