eur:
394.01
usd:
368.63
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Vizitdíj: honnan pótolják a kiesést?

A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint az egészségügyben képzett, 17 milliárd forintos céltartalékból lehetne pótolni az intézmények, orvosok számára a kieső vizitdíj-bevételeket. Éger István hangsúlyozta: nemcsak a háziorvosok, a kórházak számára is ugyanolyan fontos, hogy pótolják a kieső bevételt. Eközben a Magyar Kórházszövetség elnöke arról beszélt: jobb lett volna, ha a kormány január elsejétől szünteti meg a vizitdíjat és a kórházi napidíjat.

Nem készül a Magyar Orvosi Kamara konkrét, a társadalombiztosítási kasszát érintő javaslattal a keddi egyeztetésre, mivel az alultervezett - mondta az InfoRádiónak a szervezet elnöke, hozzátéve: erkölcstelen megoldás lenne, ha az egészségügy különböző szereplői egymás zsebéből próbálnának pénzt kihúzni.

Éger István szerint csak plusz forrásból lehet pótolni a vizit- és a kórházi napidíj eltörlése miatt kieső bevételt. Erre a tb-kasszán belül egyetlen tétel lehet megfelelő, egy körülbelül 17 milliárd forintos céltartalék. A kamarai elnök hangsúlyozta: nem tudják, hogy ez milyen célt szolgál, vagy, hogy létezik-e egyáltalán.

A Magyar Orvosi Kamra elnöke úgy véli: bár a kórházak számára a napidíj költségvetésüknek mindössze egy százalékát hozta, a kormánynak erkölcsi kötelessége pótolni azt, hiszen az intézményeknek rengeteget kellett költeni a díjbeszedés infrastruktúrájának kiépítésére.

"Nem lehet őket abba a helyzetbe hozni, hogy akármilyen kis pénztől is elessenek, különös tekintettel arra, hogy az egész ágazat folyamatosan és nagy mértékben alulfinanszírozott" - jelentette ki Éger István, hozzátéve: a kórházak adósságállománya meghaladja a 60 milliárd forintot.

Jobb lett volna januártól

A Magyar Kórházszövetség tesz majd javaslatot arra, hogyan lehetne pótolni az eltörölt vizitdíj és kórházi napidíj miatt kieső bevételeket - tájékoztatta az InfoRádiót a szervezet elnöke.

Varga Ferenc hozzátette: nem szeretnének olyan megoldást, amelynek értelmében az egyik szakmai szervezet a másik kárára szerez plusz forrásokat, mivel ez megrontaná a viszonyukat.

Jobb lett volna, ha a díjakat csak jövő januártól törölték volna el - vélte a kórházszövetség elnöke. Politikai döntés, hogy azokat már áprilistól megszüntetik - fűzte hozzá Varga Ferenc.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×