eur:
387.67
usd:
357.03
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

Jön a fagy, idén is tönkremehet a gyümölcstermés

Az előrejelzés szerint lehűlés érkezik, éjszaka akár -5 fok is lehet helyenként, és ez gondot okozhat a gyümölcstermesztőknek. 2007 májusában a néhány napig tartó fagy az akkori felmérések szerint 40 milliárdos kárt okozott.

A februári jó idő miatt az átlagosnál idén is két-három héttel előbbre jár a természet: a mandula- és kajszibarackfák virágzásnak indultak, és sok már növény is rügyet bontott már - mondta az InfoRádiónak a Magyar Agrárkamara elnöke.

Csikai Miklós szerint éppen ezért, ha valóban megérkezik a jósolt fagy, a mínusz 4-5 Celsius-fokos hideg, az komoly károkat okozhat a gyümölcstermesztőknek.

Azért imádkozhatunk, hogy minél előbb jöjjön a hideg, hiszen a meggynek, cseresznyének, almának és őszibaracknak még csak a nagyon korai fajtái bimbóznak - mondta a kamarai elnök, hozzátéve: a szőlő még nem hajtott ki, az még képes eltűrni az ilyen időjárást.

A gyümölcsfák virágzása késleltethető, az egyik módszer erre, ha szárazság idején - ami az idei télre és tavaszra is jellemző - az öntözéssel való párologtatással hűtik a növényeket. A magyarországi ültetvényeknek azonban mindössze 20 százaléka öntözhető, és csupán 1-2 százalékuk van ellátva fagyvédő öntözési rendszerrel - magyarázta Csikai Miklós.

A Magyar Agrárkamara elnöke hozzáfűzte: csupán a mínusz 2-3 fokos fagytól lehet megvédeni a növényeket, az ennél nagyobb hidegek esetén nincs mit tenni.Tavaly a májusi fagyok okoztak óriási kárt

A gyümölcstermés fele elfagyott - derült ki tavaly május végére. A csapás nemcsak Magyarországot érte: több uniós tagállamban pusztítást végzett a néhány napig tartó, nálunk - 4, -8 fokos, északi széllel kísért lehűlés.

Az állam teljes kártérítést nem, csak kárenyhítést, a túlélés lehetőségének biztosítását ígérte a termelőknek.

A fagykárt szenvedett gazdálkodók nevében a MAGOSZ tárgyalt a nyáron a földművelésügyi minisztériummal. Az szövetség azt követelte, hogy 25 milliárd forinttal töltsék fel a kárenyhítési alapot, azonnal fizessenek a gazdáknak 25 százaléknyi termelési költségelőleget, mentesítsék őket a közteherviselési járulékfizetés kötelezettsége alól, és az állam vállaljon 100 százalékos garanciát a termelőknek felajánlott hitelekre.

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal novemberi tájékoztatása szerint országosan 7544 fagykárbejelentő volt, ok összesen 18 milliárd forintra tarthattak jogosan igényt, de a nemzeti kockázatvállalási alapban csak 6 milliárd volt erre a célra.

A kárenyhítési folyamatnak ez csak egy része volt, ugyanis korábban már hektáronként 40 ezer forintot, összesen 63 millió forintot kapott 3000 gyümölcsös tulajdonosa. A teljesen elfagyott 7880 külterületi gyümölcsös gazdái 730 milliót kaphattak.

A hivatal 110 darab, összesen egymilliárd forint értékű kedvezményes kamatozású, intézményi garanciával igénybe vehető banki hitelkérelmet is igazolt.

Csikai Miklós, a Magyar Agrárkamara elnöke azt mondta: tudomása szerint a kártérítés elég volt arra, hogy a termelők el tudják végeztetni a feltétlenül szükséges növényvédelmi és egyéb munkákat. Így, bár termés nem volt, a gyümölcsültetvények állapota nem romlott a 2007-es évben.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×