INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Bőhm: a visszaélés kihathatott az eredményre

Infostart / InfoRádió
Az SZDSZ átadta a rendőrségnek a párt tavalyi elnökválasztásának visszaéléseit vizsgáló Jüttner-bizottság jelentését.A párt ügyvivői a részletes belső vizsgálat befejezéséig csak saját véleményüket fogalmazták meg, többségük új küldöttgyűlés összehívását kezdeményezi, mások a lebonyolítási rendszeren szigorítanának. Eközben Kóka János pártelnök szabadságon van.

Új tisztújító küldöttgyűlés összehívását szorgalmazza Bőhm András, az SZDSZ országos tanácsának volt elnöke. Az ügyvivő az InfoRádiónak azt mondta: a felvetődött csalás feltáró belső vizsgálat megállapította, hogy tényleg voltak, akik jogtalanul szavaztak. De azt nem lehet tudni, hogy kinek a javára.

A szabad demokrata politikus szerint azért van szükség új tisztújításra, mert árnyék vetődött a választásra és hiába zárják le az ügyet következmények nélkül, az szerinte mindig elő fog kerülni.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy a vizsgálat kiterjesztésre káros lenne a pártra nézve, de az SZDSZ tisztessége miatt nincs más választás.

Bőhm András leszögezte: bár bebizonyosodott, hogy egyik jelöltnek sincs köze a csaláshoz, a visszaélés mindenképp kihathatott az eredményre.

A párt frakcióvezető-helyettese szintén nem akart a részletes vizsgálat eredményének elébe menni, Gusztos Péter azt mondta: a vizsgálat napokon belül lezárul, a tisztújító küldöttgyűlésről pedig az április elején összeülő Országos Tanács dönt. Hozzátette: Fodor Gábor nem kérdőjelezte meg a vizsgálat korrektségét.

Ha új küldöttgyűlés lesz, Gusztos Péter szerint szigorúbb regisztrációs rendszerre lesz szükség.Az SZDSZ átadta a rendőrségnek a Jüttner-bizottság jelentését

Nem fajult "válságtanácskozássá" az SZDSZ péntek esti ügyvivő testületi ülése - nyilatkozta Jüttner Csaba, a párt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke. A liberális párt átadta a BRFK-nak a Jüttner-bizottság jelentését.

A szabad demokrata megyei elnök, akit az SZDSZ tavalyi tisztújító közgyűlését kísérő szabálytalanságok kivizsgálásával bíztak meg, azt mondta, semmi különös újdonság nincs abban, hogy a vizsgálat szerint T. Asztalos Ildikó Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnök Fodor Gábor melletti elkötelezettségét több tanúbeszámoló is alátámasztotta.

Jüttner Csaba közölte: T. Asztalos Ildikó mellett minden küldöttet és olyan vendéget meghallgattak, akik részt vehettek a küldöttgyűlésen. Hozzátette, hogy az általuk elmondottakat szó szerint rögzítették jegyzőkönyvben.

Kérdésre válaszolva Jüttner Csaba elmondta: vizsgálták, ki lehet az a négy álküldött, akik részt vettek a tisztújító gyűlésen. Hozzátette: a jelentés nem tartalmaz neveket, de a vizsgálat lezárultáig erről nem is tud nyilatkozni.

Az SZDSZ hétfőn átadta a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak a Jüttner-bizottság jelentését, amely a párt 2007. márciusi tisztújító küldöttgyűlésén történtekkel kapcsolatban lefolytatott vizsgálat eredményeit tartalmazza.

A liberális párt közleményében szerepel, hogy Kóka János az Ügyvivői Testület következő ülésére ismételten meghívta Jüttner Csabát. Az SZDSZ elnöke azt várja, hogy az Ügyvivői Testület üléséig készüljön el a vizsgálati anyag kiegészítése, hogy lehetővé váljon a 2007-es küldöttgyűlésen történtek feltárása és a felelősség megállapítása.

Az SZDSZ a tervek szerint ezt követően nyilvánosságra hozza a vizsgálati jelentést.

Az ügy előzménye, hogy a Hír TV egyik februári műsora szerint manipulálták az SZDSZ tavalyi elnökválasztását. Később a Boon nevű honlapnak nyilatkozva Köteles Péter miskolci vállalkozó azt mondta, ő volt az, aki a Hírtévét arról informálta, hogy egyesek manipulálták a Szabad Demokraták Szövetsége tavalyi elnökválasztását. A férfi a televíziónak arról is beszélt, hogy négy-öt jelen nem lévő borsodi küldött helyett mások szavaztak, mégpedig előre megbeszélt módon Kóka Jánosra.

Jüttner Csaba múlt hét pénteken ismertette a vizsgálat eredményét az SZDSZ ügyvivői testületével. Az öt órás ülést követő sajtótájékoztatóján a megyei elnök kérdésekre nem válaszolt.


A címlapról ajánljuk