eur:
393.13
usd:
367.05
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Az Országgyűlés döntött: nem lesz vizitdíj - a nap legfontosabb hírei

Jóváhagyta az Országgyűlés a népszavazással összefüggő kormánypárti törvényjavaslatokat. A képviselők a kieső bevételek pótlására vonatkozó fideszes előterjesztést elutasították.

A megszavazott döntés értelmében áprilistól megszűnik a vizitdíj és a kórházi napidíj, szeptembertől pedig nem kell tandíjat fizetni az egyetemeken és főiskolákon. A jogszabály alapján az Országgyűlés felhatalmazza a kormányt, hogy dolgozza ki az egészségügyi ellátás megfelelő működését biztosító új finanszírozási rendszert, és az erről szóló dokumentumot április végéig terjessze a parlament elé.

Megszavazta az Új Tulajdonosi Programról szóló határozatot is az Országgyűlés. A döntés értelmében a kormánynak április végéig kell részletes programot kidolgoznia az állami tulajdon egyes elemeinek magánkézbe adására. A parlament a dokumentumban arra is felkéri a kormányt, hogy a lehető legszélesebb kör számára teremtse meg a részvétel feltételeit, emellett biztosítsa, hogy az állami tulajdonból mindenki egységes elvek szerint részesülhessen, a kedvezményekkel pedig egyforma eséllyel élhessen. -Az Országgyűlés megszavazta a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiát is; a dokumentum 2025-ig határozza meg a magyarországi klímapolitika alapjait.

Washingtonban aláírták az amerikai-magyar vízummentességi szerződés alapjául szolgáló egyetértési nyilatkozatot. A memorandum azokat az alapelveket rögzíti, amelyek alapján - feltehetően 2009 januárjától - működhet a vízummentes beutazást biztosító rendszer.

Nem érintik érdemben a nehézgépjárművek közlekedését is szabályozó rendeletet a javasolt módosítások. Ezt az MSZP budapesti frakcióvezető-helyettese közölte a Főpolgármesteri Kabinet ülése után. Danielisz Béla hangsúlyozta: a fuvarozók néhány indítványát beépítik a dokumentumba, de az önkormányzat továbbra is fontosabbnak tartja a lakosság egészséghez való jogát a szállítmányozók üzleti érdekénél. A fuvarozók hétfőn a behajtási engedélyrendszer idei módosítása ellen tiltakoztak a fővárosban, az 56-osok terén. A szervezők jelezték: a főváros nem tárgyalt velük, így kedden várhatóan több mint 100 teherautó vonul fel a Hungária körúton.

Ismét nem jött létre megállapodás a MÁV és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete között az érdekképviselet követeléseiről. Bárány Balázs, a szakszervezet alelnöke azt mondta: a sztrájkfelhívás továbbra is életben van, de Húsvétig valószínűleg nem lesz munkabeszüntetés. Bárány Balázs úgy vélte: patthelyzet alakult ki, mivel mindkét fél ragaszkodik korábbi álláspontjához. Szólt arról is, hogy még nem kaptak választ a miniszterelnöktől a 38 mellékvonal korszerűsítése ügyében március 7-én írt levelükre. -- A VDSZSZ dolgozónként nettó 250 ezer forintot követel a MÁV Cargo privatizációs bevételéből, illetve 10 százalék többlet-bérfejlesztést kér a megajánlott 6,9 százalékon felül. Sigulinszki Tibor, a MÁV Zrt. szóvivője azt mondta: a szakszervezet kéréseit továbbra is alaptalannak és teljesíthetetlennek tartják.

Szerdán újabb 3 forinttal drágul a gázolaj; a benzin ára nem változik - közölte a holtankoljak.hu. A mostani emeléssel a gázolaj átlagára 317 forint körül lesz.

Brüsszelben az uniós tagállamok adminisztratív együttműködésének javítását szorgalmazta az áfa-csalások elleni harc erősítése érdekében a közösség adóügyi felelőse. Kovács László kezdeményezése alapján gyorsítanák az információáramlást, és megpróbálnák a jelenleginél előbb észlelni a csalásokat. Az adócsalók becslések szerint évente százmilliárd eurós nagyságrendű kárt okoznak az uniónak.

Kosovska Mitrovicában csaknem 140 ember - 63 ENSZ-rendőr és mintegy 70 helyi - sebesült meg a nemzetközi erők és a szerbek közötti, hétfői összecsapásokban. A zavargások azután kezdődtek, hogy az ENSZ-rendőrök és a NATO-katonák letartóztatták és Pristinába vitték azokat a szerb bírókat, ügyészeket és alkalmazottakat, akik 3 nappal ezelőtt elfoglalták a bíróság épületét. A tiltakozók azt követelték, hogy visszatérhessenek korábbi munkahelyükre, ahonnan 1999-ben kellett távozniuk, amikor beköltözött az épületbe az ENSZ-közigazgatás. Belgrádi politikusok élesen elítélték a nemzetközi erők fellépését, míg a koszovói vezetők a szerb tüntetőket bírálták.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×