INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Összeszólalkozott a Gárda miatt a bíróság és az OCÖ

Infostart / InfoRádió
Sajnálatosnak nevezte a Fővárosi Bíróság elnökhelyettese, hogy a Magyar Gárda tárgyalásán olyanok is megjelentek, akik nem értenek egyet a szervezettel, mert emiatt alakult ki a tárgyalás kezdete előtt a rendbontás. Az Országos Cigány Önkormányzat elnöke bízik abban, hogy Szebeni László nem őrá és szervezetének tagjaira gondolt.

Szebeni László, a Fővárosi Bíróság elnökhelyettese a közszolgálati rádió reggeli műsorában úgy fogalmazott: "megérkezett sajnálatos módon egy, a Magyar Gárda céljaival ellentétes célokat képviselő csoport is, és ebből alakult ki egyfajta vita, amelynek az eredménye az volt, hogy a rendőrséget igénybe kellett vegye saját biztonsági őrségünk, hogy nehogy véletlenül valamiféle további probléma keveredjen ki a dologból".

Szebeni László nem nevezte meg, melyik csoport megjelenése volt "sajnálatos". Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke az elnökhelyettes nyilatkozatára reagálva a távirati irodának azt mondta: "bízom benne, hogy a bíróság elnökhelyettese nem rám és képviselőtársaimra gondolt, mert a Magyar Gárda feloszlatása a cigányság jövőjéről és életéről szól, és ezen a nyílt bírósági tárgyaláson a cigányoknak igenis helyük van".

A Fővárosi Bíróság az InfoRádiónak eljuttatott közleményében úgy fogalmaz: az elhangzott "sajnálatos" jelző nem a megjelent személyekre vonatkozott, hanem az ezen személyek megjelenését követően kialakult szituációra. "Sajnálatosnak tartjuk, hogy az elhangzottakat ilyen módon félremagyarázták, reméljük nem szándékosan" - áll a közleményben.

Májusban folytatódik a per

A Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesület ellen társadalmi szervezet megszüntetése miatt indult polgári per következő tárgyalása május 19-én lesz. A Fővárosi Bíróság sajtótitkárságának tegnapi közlése szerint május 19-ére is a szerdaihoz hasonló biztonsági intézkedéseket tartanak szükségesnek. Vagyis csak akkor kérnek támogatást a rendőrségtől, hogy ha a bíróság belső őrsége által nem kezelhető rendbontásra kerül sor.

A közleményben foglaltakon túl további nyilatkozatot a Fővárosi Bíróság nem kívánt adni. Az InfoRádió kereste Kolompár Orbánt, az Országos Cigány Önkormányzat elnökét is, ám nem sikerült őt elérnünk.


A címlapról ajánljuk