eur:
395.31
usd:
371.12
bux:
65071.77
2024. április 19. péntek Emma

Változatok a vizitdíjbevétel pótlására

Az áprilistól megszűnő vizitdíjbevétel pótlására a szakma és az ellenzék is tett javaslatot. A legtöbben a költségvetési forrásból pótolnák az orvosok és a kórházak kieső bevételeit, de akadt olyan vélemény is, amely szerint a tervezett adócsökkentést kellene majd mérsékelni az éves vizitdíjbevétel összegével. A vizitdíj és a kórházi napidíj évente 16-20 milliárd forintos többletet jelentett az ágazatban.

A vizitdíjról és a kieső bevétel kompenzálásának szükségességéről még a szakmán belül is megoszlanak a vélemények. Abban viszont, hogy a háziorvosok és a kórházak finanszírozását meg kell emelni, egyetértés van.

Csiba Gábor, a miskolci Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház főigazgatója szerint vissza kellene állítani a kórházreform előtti állapotokat. "Alkut ajánlanék: nem kell a vizitdíj, adják vissza azt, amit elvettek" - jelentette ki.

Többen azt mondják, hogy az egészségügy kompenzációját a költségvetésből kell finanszírozni. A Fidesz már meg is találta a forrásokat. Navracsics Tibor parlamenti frakcióvezető a kormányzati kommunikációra fordított kiadásokat, valamint a Szerencsejáték Zrt. játékadóját fordítaná a kompenzációra.

"A Pénzügyminisztérium, a Külügyminisztérium, az Oktatási és Kulturális Minisztérium, illetve a Miniszterelnöki Hivatal pr-, marketing- és kommunikációs költségeiből lehet átcsoportosítani annyit, amennyi bőven fedezi ezeket a költségeket" - mondta Navracsics Tibor.

2009. január elsejétől a Szerencsejáték Zrt. által fizetett játékadót - amely 41 milliárd forintos összeg - lehetne úgy megcímkézni, hogy abból körülbelül 30 milliárd jusson a vizitdíj és a napidíj pótlására, valamint az egészségügy fejlesztésére, 11 milliárd pedig a felsőoktatás fejlesztésére - tette hozzá a Fidesz országgyűlési frakcióvezetője.

Ötletelés

Felmerült, hogy az Egészségbiztosítási Alap többletbevételét kellene a vizitdíj-kompenzációra fordítani.

Az InfoRádió által megkérdezett közgazdász-szocilógus szerint egy kis jóakarattal a kormány megtalálná a megoldást. Németh György úgy véli: a kormánynak a 2009-re tervezett adócsökkentés keretösszegét a vizitdíjból származó bevételek pótlására 20 milliárddal, míg a tandíj kiesése miatt újabb pár tízmilliárddal kellene mérsékelnie.

Az egészségügyi miniszter - bár korábban többször is hangsúlyozta, hogy nincs mód a kompenzációra - a szakmával mégis egyeztetést kezdeményezett a kérdésben. Azt, hogy találnak-e olyan megoldást, amely mindkét félnek jó, nem lehet tudni.

Ami biztos, hogy egy város már egy lépéssel megelőzte a tárgyalófeleket. Esztergom ugyanis úgy határozott, hogy az önkormányzat költségvetéséből kompenzálja az orvosokat.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének Bács-Kiskun megyei tagozatának vezetője szerint azonban ezt nem tudja mindegyik település - főként a kisebbek - így rendezni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×