eur:
393.09
usd:
367.14
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Éger: A kormány egymásnak ugrasztja a szakmai szervezeteket

A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint az egészségügyi alap 17 milliárdos céltartalékából lehetne pótolni a háziorvosok és kórházak számára a megszűnő vizitdíj és kórházi napidíj miatt kieső bevételeket. Éger István hozzátette: nem is lenne szükség a jövő hét keddi egyeztetésre, amelyet az egészségügyi miniszter kezdeményezett a szakmai szervezetekkel, hiszen a pénz pótlása a kormány feladata.

A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint egymásnak ugrasztja a kormány az orvosszakmai szervezeteket, amelyeknek hamarosan arra kellene javaslatot tenniük, hogyan lehet pótolni a vizitdíj és a kórházi napidíj eltörlése miatt kieső bevételeket.

Éger István az InfoRádiónak elmondta: az egészségügyi alap költségvetése rendkívül szűkös, az egészségügy finanszírozása pedig ezer sebből vérzik, így "arra kényszeríteni a szakma képviselőit, hogy ezt kurtítsák meg valahol egymás kárára, az nem etikus magatartás".

A kormány és annak felelős tagjainak kötelessége megtalálni a forrást - körülbelül 15 milliárd forintot - a kieső bevételek pótlására - hangsúlyozta a Magyar Orvosi Kamara elnöke.

A kamarai elnök hozzátette: csütörtök reggel kapta kézhez azt a dokumentumot, amely tartalmazza az egészségügyi alap költségvetésének főbb számait. Ezek között szerepel egy 17 milliárd forintos céltartalék, amelyből - véleménye szerint - ki lehetne segíteni a háziorvosokat.

Éger István közölte: néhány médium januárban rosszul idézte a szavait. Eszerint az elnök azt mondta, hogy a vizit- és a kórházi napidíj nem hoz jelentős bevételt.

Azt nyilatkoztam - mondta Éger István -, hogy kórházi napidíj nem jelentős bevétel. Azóta bebizonyosodott, hogy az intézmények bevételének 1 százalékát is alig érte el - tette hozzá a kamarai elnök.

Azt is elmondtam, hogy ez a háziorvosok számára 15-25 százalékos pluszt jelent, így sokak számára a túlélést jelentette - jelentette ki Éger István.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×