INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Már nem árulhatók a gyermekekre veszélyes öngyújtók

Infostart / InfoRádió
Szabályosan már nem árusíthatók a boltokban olyan öngyújtók, amelyek veszélyesek a gyermekekre. Az Európai Bizottság határozata szerint a tűzveszélyes öngyújtók importja már egy éve tilos, a kereskedők pedig egy évet kaptak arra, hogy túladjanak a fennmaradó készleteken.

Keddtől már csak olyan öngyújtókat hozhatnak forgalomba az árusok, amelyet egy kisgyermek nem tud működésbe hozni, vagy mert gyenge hozzá, vagy azért, mert a szerkezet használata túl bonyolult számára.

A rendelkezés betartását a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság ellenőrzi. Szóvivőjük, Klima Katinka szerint a kereskedőket az elmúlt időszakban jó párszor tájékoztatta a hivatal, így mindenki értesülhetett a változásról.

Így látja ezt az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára is, aki támogatja a gyermekekre veszélyes öngyújtók forgalmazását. Vámos György egyelőre nem tudta megmondani, hogy mennyi veszélyes öngyújtó maradt a boltokban az egyéves türelmi idő végén.

A Fővárosi Tűzoltóság szóvivője arról számolt be, hogy a gyerekek ritkán okoznak tüzet, de ez nem azt jelenti, hogy nem kell csökkenteni ennek a veszélynek a kockázatát.

Molnár Péter hozzátette: a tűzoltóság lehetőség szerint már az óvodákban megtanítja a gyerekeket a tűzgyújtó eszközök szabályos használatára, a legnagyobb felelősség azonban ezen a téren is a szülőkre hárul.

Hanganyag: Herczeg Zsolt
A címlapról ajánljuk