eur:
393.68
usd:
369.16
bux:
65744.53
2024. április 23. kedd Béla

Menesztik az MVM vezérigazgatóját - a nap legfontosabb hírei

Menesztik a Magyar Villamos Művek vezérigazgatóját, Kocsis Istvánt - jelentette be a kormányszóvivő. Daróczi Dávid sem a távozás indokát, sem az időpontját nem közölte. Ezzel egy időben a miniszterelnök utasította a pénzügyi tárca vezetőjét, hogy haladéktalanul tegyen lépéseket a villamosenergia-piacon tapasztalható monopolhelyzet felszámolására.

Veres János pénzügyminiszter konkrétumokról nem kívánt beszélni, annyit mondott csak, hogy Magyarországon a piaci viszonyokat jobban érvényesítő helyzetet kell teremteni. Megemlítette: az Új Tulajdonosi Programban az MVM-nek fontos szerepet szán a kormány, és szeretnék a társaságot úgy átalakítani, hogy az biztonságos gyarapodást nyújtó befektetés lehessen azok számára, akik élnek a program adta lehetőséggel. Kóka János, az SZDSZ elnöke nyilatkozatában négy fontos lépés megtételét tartotta szükségesnek: a hosszú távú áramvásárlási szerződések felbontását, a jelentős piaci fölénnyel rendelkezők birtokában lévő áram költségalapon történő értékesítését, a határkeresztező kapacitások megnyitását a többi piaci szereplő számára és a rendszerirányító Mavir teljes függetlenségét.

Javaslatokat vár a polgármesterektől Gyurcsány Ferenc

Április végéig várja a polgármesterek javaslatait a szociális segélyezési rendszer módosítására a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc erről azon a budapesti konferencián beszélt, amelyet több polgármester kezdeményezett a tartósan segélyből élők munkáltatásának megoldása érdekében. A kormányfő hangsúlyozta: a kabinetnek nem áll szándékában a segélyezésre szánt pénzügyi kereteket szűkíteni. Emlékeztetett arra, hogy jelenleg mintegy 200 milliárd forint fordítható erre a célra.

Horváth: a népszavazás nehéz helyzetet teremtett

Szakmai párbeszédet kezdeményez az egészségügyi miniszter a népszavazás után kialakult finanszírozási gondok enyhítése érdekében. Horváth Ágnes erről az Országgyűlésben, a referendumon hozott döntések végrehajtását célzó javaslatok vitájának kezdetén azt mondta: a népszavazás nagyon nehéz helyzetet teremtett az egészségügyben, amiért nem a szavazók, hanem a voksolást kezdeményező pártok kétszeresen is felelősek. Úgy fogalmazott: a Fidesz és a KDNP olyan referendumot kezdeményezett, amelyet csak megnyerni lehet, másrészt nem mondták meg, milyen módon pótolnák az egészségügyből kieső bevételt.

Megtalálta a kieső bevételek forrását a Fidesz

Az idei költségvetésben 15,8 milliárd forintos átcsoportosítást javasol a Fidesz a tandíj, a vizitdíj és a kórházi napidíj eltörlése miatti bevételkiesés pótlására. Az ellenzéki párt alelnöke az Országgyűlésben azt mondta: 2,3 milliárdot a felsőoktatás kapna a tandíj pótlására, 6,1 milliárdot a háziorvosok, 7,4 milliárdot pedig a szakellátás. Varga Mihály hangsúlyozta: a pénzt a többi között a Miniszterelnöki Hivatal forrásaiból lehetne átcsoportosítani. Megismételte: 2009-től a játékadóból befolyó mintegy 41 milliárd forintot fordítanák oktatási és egészségügyi fejlesztésekre. Szeptembertől nem kell tandíjat fizetni

Kikerül a felsőoktatási törvényből a képzési hozzájárulásról szóló rész, így az egyetemeken és főiskolákon szeptembertől nem kell tandíjat fizetni - jelentette be az oktatási és kulturális miniszter az Országgyűlésben. Hiller István a népszavazáson hozott döntések végrehajtásáról szóló törvényjavaslatok részletes vitájának expozéjában elmondta: azok a mesterképzésben résztvevő hallgatók, akik eddig fizették a képzési hozzájárulást, a törvény hatályba lépését követő 30 napon belül visszakapják az összeget, és a jövőben a mesterképzésben sem kell a hozzájárulást fizetni.

Élen vagyunk a teherviselésben

Az összes OECD-tagország közül Belgiumban és Magyarországon volt a legmagasabb tavaly a munkára rakodó terhek, az adók és járulékok aránya: Belgiumban 55,5 százalék, Magyarországon 54,4 százalék. A párizsi székhelyű nemzetközi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet emlékeztet: a tagországok átlaga nem érte el a 38 százalékot.

Felszámolják a Bábolna Zrt.-t?

Lapinformációk szerint a fizetésképtelen Bábolna Zrt. felszámolását kezdeményezte tegnap a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. A Népszabadság úgy tudja: a döntésről már értesítették a dolgozói érdekképviseleteket. Az agrárgazdaság privatizációját több éve tervezik, közben többször is átszervezték a céget.

Magyarország a Zaragoza Expón

Magyarország önálló kiállítással vesz részt a spanyolországi Zaragoza Expo 2008 szakkiállításon, amelynek központi témája a víz és a fenntartható fejlődés. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium tájékoztatása szerint a Szalkai Timea-Huber Péter alkotópáros tervének megvalósítására még ebben a hónapban pályázatot írnak ki. A költségek nem haladhatják meg a kétmillió eurót, jelenlegi árfolyamon az 525 millió forintot.

Bírságoltak az adóellenőrök

Észak-Magyarországon 45 helyszínen 14 üzletet bezárattak, valamint 7 millió forint mulasztási bírságot róttak ki az adóellenőrök a Kikelet nevű fogyasztóvédelmi ellenőrzések során. Tóth István Ferenc közölte: a kereskedők sokszor nem adtak számlát, vagy a kiállított nyugták hiányosak voltak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×