eur:
394.5
usd:
370.45
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

"Lehetetlenné vált, hogy Gyurcsány gazdasági intézkedéseket jelentsen be"

A francia napilapok Gyurcsány Ferenc miniszterelnök helyzetének és a reformok megvalósíthatóságának szempontjából kommentálták kedden a magyarországi népszavazás eredményét.

A délután utcára került Le Monde szerint a szocialista-liberális kormány komoly vereséget szenvedett vasárnap, s Gyurcsány Ferenc népszerűsége - aki azért indította el a strukturális reformokat, hogy az országot kivezesse az óriási költségvetési hiányból - folyamatosan csökken.

A mértékadó párizsi újság szerint a népszavazási kérdések a kormány reformprogramjának szimbólumait érintették, azokat az intézkedéseket, amelyeknek gazdasági vonzata a GDP 0,1 százalékára korlátozott, de azok elutasításának politikai hatása biztos. A népszavazáson való jelentős részvétel a legtöbb magyar elemző szerint személyes vereségét jelent a miniszterelnöknek, akit gyakran vádolnak arroganciával, és akit személyesen felelősnek tartanak a vásárlóerő csökkenéséért - hangsúlyozza a Le Monde.

A Le Monde kiemeli, hogy a Fidesznek egyéves jogi csata után sikerült az Alkotmánybírósággal január 22-én véglegesen érvényesíttetnie a népszavazási kérdéseket. A lap idézi Ripp Zoltán történészt, aki szerint a vasárnapi szavazás elsősorban a populizmus győzelme, és a parlamentáris demokrácia válságának kezdetét jelentheti, amennyiben a népszavazás a kormánydöntések vitatásának eszközévé válik Magyarországon.

A miniszterelnök helyén marad és folytatja a reformokat, hiszen pártja támogatta őt. A kérdés most az Juan Carlos Rodaro közgazdász szerint, hogy a közvélemény 15 százalékának támogatásával képes lesz-e a reformokat folytatni, amelyek ritmusa bizonyára lelassul - írja a Le Monde.

"Gyurcsány nagyon meggyengült"

A legjelentősebb francia gazdasági napilap, a Les Échos úgy véli, hogy a "szovjet megszállás" óta nem született olyan választási eredmény Magyarországon, mint vasárnap, amikor a választók - nagyon jelentős, 50,49 százalékos részvétel mellett - 83 százaléka elutasította azokat a gazdasági intézkedéseket, amelyekről "a populista jobboldal nagy ellenzéki pártjának", a Fidesznek a kezdeményezésére rendeztek népszavazást.

A Les Échos azt hangsúlyozza: nehéz megállapítani, hogy mekkora arányban, de a választóknak jelentős része a kormánynak a deficit csökkentésére irányuló szigorú politikáját is szankcionálta szavazócédulájával. "Egy dolog viszont biztos, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nagyon meggyengült ezen a szavazáson".

Orbán Viktor, a "nagylelkű"


A gazdasági lap ugyanakkor kiemeli, hogy az elmúlt hónapokkal ellentétben, "az ellenzék vezetője, a nagylelkű Orbán Viktor" ezúttal nem követelte sem a kormányfő lemondását, sem az előrehozott választásokat. "Helyi politikai elemzők szerint most arra vár, hogy a hatalmon lévő MSZP váltsa le (Gyurcsányt)" - teszi hozzá a cikkíró.

A magyar kormányfő politikai manőverezési lehetősége nagyon lecsökkent - mutat rá a Les Échos. A lap szerint "gyakorlatilag lehetetlenné vált számára, hogy további gazdasági intézkedéseket jelentsen be, és hogy az állami kiadások másfél évvel ezelőtt megkezdett lefaragását folytassa".

A népszavazást követően nehezen elképzelhető - fogalmaz a Les Échos -, hogy Budapest teljesíteni tudja a konvergencia programban Brüsszellel szemben vállalt elkötelezettségeit a költségvetési hiány csökkentéséről, és hogy 2012-2013-ban bevezesse az eurót Magyarországon.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×