INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Az emberek jelentős része nem kezeli értékként a saját egészségét

Infostart / InfoRádió
Egy új reprezentatív kutatás szerint a magyar lakosság egészségtudatossága alacsony, az egyéni felelősségvállalás az egészség terén nem jelenik meg. A Népszabadság egészségügyi konferenciájára készített felmérésből az is kiderült, hogy mind az orvosszakma, mind a lakosság nagyon keveset tud a reformról, amellyel szemben érdektelen is.

Az emberek zöme a gazdasági helyzetével foglalkozik, az egészség kérdésével csak akkor szembesül, ha már beteg - derült ki egy kutatásból.

A felmérést végző cég vezetője az InfoRádiónak elmondta: az embereknek nincs egészségügyi programjuk, a saját egészségüket nem értékként kezelik. Szabó András kifejtette: erre utal, hogy magas az elhízottak aránya, a stresszbetegségben szenvedők száma, valamint magas az egy főre jutó alkoholfogyasztás.

Nem tudatos fogyasztóként viselkednek az egészségügyben, az egyén egyedül marad, noha szükség lenne arra, hogy beavatkozzon az állam, és a népegészségügyi programok ne csak politikusi szlogenek legyenek - vélekedett.

A felmérésből kiderült, hogy a lakosság nincs tisztában az egészségre ható kockázati tényezőkkel, pedig ez csak kommunikáció kérdése, amelyben fontos szerepe lenne az államnak is - emelte ki Szabó András.

A kutatás szerint az orvosok és a lakosság is keveset tud az egészségügyi reformokról. Szabó András hozzáette: apátia alakult ki az emberek az egészségügyi átalakítások felé, és úgy érzik, kevés adat jut el hozzájuk.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa


A címlapról ajánljuk