eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Az emberek jelentős része nem kezeli értékként a saját egészségét

Egy új reprezentatív kutatás szerint a magyar lakosság egészségtudatossága alacsony, az egyéni felelősségvállalás az egészség terén nem jelenik meg. A Népszabadság egészségügyi konferenciájára készített felmérésből az is kiderült, hogy mind az orvosszakma, mind a lakosság nagyon keveset tud a reformról, amellyel szemben érdektelen is.

Az emberek zöme a gazdasági helyzetével foglalkozik, az egészség kérdésével csak akkor szembesül, ha már beteg - derült ki egy kutatásból.

A felmérést végző cég vezetője az InfoRádiónak elmondta: az embereknek nincs egészségügyi programjuk, a saját egészségüket nem értékként kezelik. Szabó András kifejtette: erre utal, hogy magas az elhízottak aránya, a stresszbetegségben szenvedők száma, valamint magas az egy főre jutó alkoholfogyasztás.

Nem tudatos fogyasztóként viselkednek az egészségügyben, az egyén egyedül marad, noha szükség lenne arra, hogy beavatkozzon az állam, és a népegészségügyi programok ne csak politikusi szlogenek legyenek - vélekedett.

A felmérésből kiderült, hogy a lakosság nincs tisztában az egészségre ható kockázati tényezőkkel, pedig ez csak kommunikáció kérdése, amelyben fontos szerepe lenne az államnak is - emelte ki Szabó András.

A kutatás szerint az orvosok és a lakosság is keveset tud az egészségügyi reformokról. Szabó András hozzáette: apátia alakult ki az emberek az egészségügyi átalakítások felé, és úgy érzik, kevés adat jut el hozzájuk.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×