INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

"A szociális rendszer sokakat nem ösztönöz arra, hogy dolgozzanak"

Infostart / InfoRádió
Április végéig kellene megfogalmazniuk a polgármestereknek azokat a javaslataikat, amelyekkel a szociális segélyezési rendszeren változtatnának - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azon a konferencián, amit több polgármester kezdeményezett azért, hogy a tartósan segélyből élők munkáltatására megoldást találjanak.

Az önkormányzatok és a kormány régóta üzengetnek egymásnak abban a témában, hogyan lehet okosan, a társadalmi szolidaritást nem sértve megoldani a munka és a segélyezés rendszerét, mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azon a konferencián, amelyet több polgármester kezdeményezett.

A tanácskozás célja, hogy a polgármesterek megoldást találjanak arra, hogyan lehetne a régóta, életformaszerűen segélyből élőket visszavezetni a munkaerőpiacra.

Gyurcsány Ferenc problémaként említette, hogy a szociális rendszer sokakat nem ösztönöz arra, hogy újra dolgozni kezdjenek.

Hozzátette, attól viszont tartózkodni kell, hogy olyanokat vádoljanak azzal, hogy nem akarnak dolgozni, akik erre nem szolgáltak rá. A miniszterelnök azt is hangsúlyozta, hogy nem lehet célja egyetlen kormánynak és önkormányzatnak sem, hogy a segélyezéssel kapcsolatban kialakuló bármilyen előítéletes mentalitást és gondolkodást támogasson, illetve ösztönözzön.

"Ne legyen életforma a segélyből élés"

Éles András, Hajdúnánás polgármestere, az egyik kezdeményező elmondta, el akarják érni, hogy ne legyen életforma a segélyből élés. Azt is mondta, amíg lehet, távol kell tartani a parlamenti politikusokat a témától, nehogy valamilyen politikai vita következtében gellert kapjon a kezdeményezés.

Gyurcsány Ferenc a hozzászólások utáni összegzésében óvva intette a polgármestereket attól, hogy a családi pótlék rendszerén változtassanak, és érdemi alapúvá tegyék. Azt mondta, ilyen javaslatot nem tudna támogatni.

Gyurcsány Ferenc azt mondta, nem kell sürgetni a változásokat, alapos munkára van szükség, és egyeztetni kell a civil szervezetekkel. Ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy április végéig végezni kellene a javaslatok és a normaszövegek megfogalmazásával, hogy még az idén törvény lehessen a segélyezési rendszer átalakításáról.


A címlapról ajánljuk