INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

A Fidesz hét pontja a felsőoktatás színvonalának javítására

Infostart / InfoRádió
A Fidesz hét pontos javaslatot állított össze a felsőoktatás színvonalának javítása érdekében. Pokorni Zoltán szerint sürgősen át kellene tekinteni a kétszintű érettségi rendszerét, valamint törvényben kellene rögzíteni az államilag finanszírozott és költségtérítéses képzés közti átjárhatóság feltételeit.

Mihamarabb hozzá kell látni a felsőoktatás akkreditációs rendszerének áttekintéséhez, valamint a kétszintű érettségi szabályainak megvizsgálásához - fogalmazott Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke.

A Fidesz javasolja továbbá az államilag finanszírozott és a költségtérítéses felsőoktatás átjárhatóságának jogi szabályozását. Pokorni Zoltán hozzátette: szükség lenne a fiatal diplomások életpálya vizsgálatának megteremtésére.

A képviselő úgy vélte: a diákok így pontosan tisztában lehetnének azzal, hogy diplomájukkal hogyan és hol tudnak elhelyezkedni, valamint milyen fizetésre számíthatnak.

Ötödik pontként Pokorni Zoltán javasolta: haladéktalanul rendezni kell a mesterképzésbe jutás szabályait. Hozzátette: most másodévesek azok a hallgatók, akik egy év múlva valamilyen vizsga teljesítésével bejuthatnak a mesterképzésekre. Ennek ellenére még mindig nem tudni, pontosan milyen követelményeknek kell majd megfelelniük a diákoknak.

Pokorni Zoltán szerint szükség lenne arra is, hogy a gazdaság szereplői jogilag szabályozott módon vegyenek részt a felsőoktatás-politikában. Hozzátette: fontos lenne, hogy - a gazdaság szereplőinek segítségével - felmérjék, milyen területeken van szükség szakemberekre, és ennek megfelelően alakítsák át a férőhelyeket a felsőoktatásban.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára üdvözölte a Fidesz oktatáspolitikai javaslatait az. Arató Gergely úgy fogalmazott: a Fidesz visszatért végre a felsőoktatás valóban komoly és fontos problémáihoz Hozzátette: a fideszes javaslatok többsége szerepel a felsőoktatási törvényben.

Kapcsolódó hang

Arató Gergely
 


Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk