eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Nem nyomoznak a főügyészségi szóvivő ügyében

Elutasította Központi Nyomozó Főügyészség Varga Gergely volt Fővárosi Főügyészségi szóvivő ügyében a nyomozást. Az ügyben feljelentést a Deportálások Tényfeltáró Bizottsága Deport '56 nevű szervezet tette hivatalos visszaélés miatt. A szóvivő ugyanis a 2006-os őszi zavargások rendőri túlkapásai miatt indult bírósági tárgyaláson azt állította: nem az igazi elkövetők ülnek a vádlottak padján.

A Központi Nyomozó Főügyészség vezetője szerint bűncselekmény hiányában utasították el a nyomozást. Keresztes Imre hozzátette: egy feljelentés-kiegészítés keretében vizsgálták az ügyet. Ennek során pedig átolvasták Varga Gergely jelentését, az eljárás jegyzőkönyvét, és beszereztek minden hangfelvételt, azt is, amelyen a volt szóvivő azt állította: nem az igazi elkövetők ülnek a vádlottak padján.

A főügyészség vezetője az InfoRádiónak elmondta: nem találtak arra vonatkozóan adatot, hogy más személy követte volna el a rendőri túlkapásokat. Vagyis nem volt valós alapja a szóvivő állításnak.

A Deportálások Tényfeltáró Bizottsága máris panasszal élt a határozat ellen. Az ügy most a Legfőbb Ügyészségen van. A hatóságnak 15 napja van arra, hogy elrendelje a nyomozást, vagy elutasítsa azt.

A Fővárosi Főügyészség volt szóvivője ellen január közepén indult fegyelmi eljárás az Index internetes oldalán nyilvánosságra került hangfelvétel miatt. Egy tavaly szeptemberi, a rendőrök ellen folyó büntetőügy tárgyalása kapcsán Varga Gergely azt állította: tudja, kik a valódi elkövetők, de nem ők ülnek a vádlottak padján.

A hangfelvétel nyilvánosságra kerülése után a fővárosi főügyész fegyelmi eljárást indított a szóvivő ellen. Egy héttel később pedig a főügyész felmentette Varga Gergelyt, kerületi ügyészként azonban tovább dolgozik.

Az ügyész, aki január elseje óta töltötte be a szóvivői posztot, az Index érdeklődésére elismerte: ő beszélgetett a tanúkkal a szeptemberi tárgyalás után, de szerinte csak magánbeszélgetésről volt szó, a tárgyaláson magánemberként volt jelen, a beszélgetéskor pedig magánvéleményét képviselte.

A Deportálások Tényfeltáró Bizottsága azonban feljelentést tett a szóvivő ellen mentő körülmény elhallgatása bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. Ezt utasította el a Központi Nyomozó Főügyészség arra hivatkozva, hogy nem történt bűncselekmény.

Keresztes Imre a Magyar Távirati Irodának adott nyilatkozatában megjegyezte: az ügy, mind a történteket, mind pedig a feljelentett személyét illetően példátlan a Központi Nyomozó Főügyészség praxisában, ám miután az eljárás nem zárult le, nem kívánta azt kommentálni.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 11:30
×
×
×
×