eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Kósa Lajos: "Egy Fidesz-kormánynak nem az elszámoltatás lenne a feladata"

Polgármesterségét egyelőre nem cserélné országos pozícióra, de ha úgy alakul, 2010-ben elvállalná a miniszterelnökséget Kósa Lajos (44 éves). Szerinte egy Fidesz-kormánynak nem az elszámoltatás lenne a feladata - olvasható a HVG eheti számában.

A hetilapnak adott interjúban Kósa Lajos azt mondta: 2010-ig egészen biztosan Debrecen polgármestere marad. "Ha az ember elindul egy választáson, elkötelezi magát, hogy nem hagyja cserben a szavazóit, végrehajtja azt, amire felhatalmazták. Legutóbb a jobboldali szavazók mellett sok baloldali szavazó is rám adta a voksát. Sikerült meggyőznöm őket, hogy az ő érdekeiket is képviselni fogom. Meglehet, ókonzervatív vagyok a mostani politikai mentalitáshoz képest: megpróbálom teljesíteni, amit ígérek" - jelentette ki Kósa, aki a Medián-HVG felmérése szerint az ország legnépszerűbb pártpolitikusa.

Arra a kérdésre, mit tesz a Fidesz, ha a március 9-ei népszavazáson az igenek győznek, Kósa Lajos kijelentette: "Bemegyünk március 10-én a Parlamentbe, és nekiszegezzük a kérdést a kormányfőnek: hogyan tovább? Világosan kell látnunk, hogy a háromigenes népszavazás csak része egy folyamatnak, szeptemberben újabb népszavazás jön. Akkor várhatóan halálos csapást kap és el fog vérezni a kormány egészségügyi modellje. Azután jövőre következik az Európai Parlament képviselőinek megválasztása, majd 2010-ben az általános országgyűlési választás. Tehát a labda a kormánykoalíció térfelén van. Nekik kell levonniuk a szükséges konzekvenciákat."

Kósa Lajos kifejtette azt is, hogy el tud képzelni olyan helyzetet, amikor elvállalná a kormányfői megbízatást - de olyat is, amikor nem.

Csak a csapatjáték lehet sikeres

"A politika akkor lehet sikeres, ha csapatjátékon alapul. Hogy igent mondjak, ahhoz a Fideszen belül nyilvánvalóan konszenzus kell. Van legalább négy-öt olyan fideszes politikus, aki alkalmas az ország vezetésére. Orbán Viktor már bizonyította is ezt. Akkor erős egy párt, ha a kormányfő kiválasztásánál többen is szóba jöhetnek. Mindenesetre kizárt, hogy egy reggel arra ébredek, "én most miniszterelnök akarok lenni, és ennek érdekében elkezdek szervezkedni". Még egyszer hangsúlyozom: csakis csapatjáték kerülhet szóba. Sok múlik azon is, hogy 2010-ben ki fogja vezetni az MSZP-t" - mondta.

Arra a kérdésre nem tudott válaszolni, mit tartana a legfontosabb feladatának, ha miniszterelnöknek választanák. "Egy biztos: a dolgok semmiképpen sem folytatódhatnak úgy, mint eddig. Alapvető változásra van szükség a közigazgatásban, a törvényhozás munkájában, módosítani kellene az alkotmányt, egyszerűsíteni a teljes adórendszert, újjáépíteni az egészségügyet, hogy csak néhány nagy horderejű ügyet említsek. Mindehhez a lehető legszélesebb körű támogatásra lenne szükség" - nyilatkozta a HVG-nek Kósa Lajos.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×