eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Felméreti a kormány az állami vagyont - a nap legfontosabb hírei

Március végéig dönt a kormány az új tulajdonosi programba bevonható állami vállalatok köréről. A pénzügyminiszter a kormányszóvivői tájékoztatón közölte: felkérték a Nemzeti Vagyonkezelőt a szabályozás előkészítésére, valamint arra, hogy mérje fel az állami vagyont. Veres János cégneveket nem mondott, mindössze annyit közölt: a program keretében az első részvények még az idén megjelenhetnek a piacon.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn az Országgyűlésben jelentette be, hogy új tulajdonosi program indul, amihez részletfizetési, valamint adó- és árfolyamkedvezményt ígért. A Fidesz szerint semmi nem lesz a kormányfő által ismertetett elképzelésből. Fónagy János, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője közölte: Gyurcsány Ferenc 2005-ben kedvezményes földtulajdont ígért a magyar embereknek, de a gazdák helyett csak néhány spekuláns és nagytőkés befektető járt jól.

Az államfő nem jelöli újra Lomnici Zoltánt

Új jelöltet keres a Legfelsőbb Bíróság élére az államfő - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője. Kumin Ferenc az Index internetes portál értesülését megerősítve azt mondta: Sólyom László a hónap elején tájékoztatta döntéséről Lomnici Zoltánt, akinek hatéves megbízatása júniusban jár le. Az államfő jelöltjéről az Országgyűlés dönt a képviselők kétharmadának egyetértésével.

Az AB elnökéhez fordul az MSZP a vizitdíj miatt


Az Alkotmánybíróság elnökének állásfoglalását kéri a szocialista párt elnökhelyettese arról, hogy adónak minősül-e a vizitdíj. Juhász Ferenc hangsúlyozta: azért szeretné megismerni Bihari Mihály álláspontját, mert Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a héten többször is rejtett adónak nevezte a vizit-, illetve a kórházi napidíjat. A szocialista politikus alaptalannak nevezte azt a lapértesülést, amely szerint a kormány a vizitdíj emelését tervezi. A Magyar Nemzet információját Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője és Horváth Ágnes egészségügyi miniszter is határozottan cáfolta. A napilap azt írta: a kormány tervei között lehetőségként szerepel a vizitdíj 300-ról 1000 forintra emelése. A kormánypárti reagálásokra válaszul Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője azt közölte: az MSZP és az SZDSZ vezetői 2006-ban azt is tagadták, hogy bevezetik a vizitdíjat.

Orbán: a magas részvétel messze ható következményekkel jár


A Fidesz elnöke szerint messze ható politikai következményekkel jár, ha elég sokan részt vesznek a március 9-ei népszavazáson. Orbán Viktor egy dunaújvárosi kampányrendezvényen azt mondta: a hatalmon lévők hálát adhatnak, amiért az emberek ilyen rossz kormányzás után is képesek elviselni a kabinetet. Az ellenzéki politikus szerint az emberek világos, biztonságos, előre tervezhető életet akarnak. Hangsúlyozta: ehhez egészségre és tudásra van szükség.

Baj van, ha péntekig nem jön levél

Péntekig kell megkapniuk a választásra jogosult állampolgároknak a népszavazáshoz szükséges értesítést arról, hogy szerepelnek a névjegyzékben, és március 9-én melyik választókörben adhatják le voksukat. Az Országos Választási Iroda vezetője az InfoRádióban elmondta: akik nem kapnak értesítést, azoknak a lakóhelyük szerinti jegyzőt kell felkeresniük. Rytkó Emília hozzátette: ugyancsak péntekig lehet jelezni az Országos Választási Irodánál, ha valaki külképviseleten kíván voksolni március 9-én. Hangsúlyozta: a referendum napján este 9 és 10 óra között már 99,9 százalékos pontosságú eredmény születhet.

Véget ért az országos influenzajárvány

Véget ért az országos influenzajárvány, helyi járványokra azonban még lehet számítani - mondta az Országos Epidemiológiai Központ osztályvezető főorvosa. Jankovics István az InfoRádióban közölte: múlt héten 35 százalékkal kevesebb, mintegy 19 ezer beteg fordult orvoshoz influenzás panaszokkal.

Bezárják a Rábát szennyező egyik üzemet

Ausztriában nem jövőre, hanem már az év végén bezárják a Rába szennyezéséért felelős egyik üzemet. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakállamtitkára a magyar-osztrák határvízi bizottság rendkívüli ülése után közölte: a fürstenfeldi geotermikus erőmű által kibocsátott sóterhelést nem sikerült olyan mértékben csökkenteni, ahogy azt a korábbi megállapodásokban ígérték, kedvező fejleménynek nevezte ugyanakkor, hogy az üzemet a tervezettnél hamarabb leállítják. Kóthay László elmondta: az osztrák fél ígéretet tett arra, hogy lépéseket tesznek a probléma mielőbbi megoldásáért.

Jóváhagyta az EP az új reformszerződést


Strasbourgban nagy többséggel jóváhagyta a közösség új reformszerződését az Európai Parlament, amely elutasította a népszavazást követelő módosító indítványokat. Az intézményi és döntéshozatali rendszert átalakító dokumentum szövegét tavaly októberben fogadták el a közösség állam- és kormányfői. A reformszerződés egyebek mellett az uniós elnöki poszt létesítését, az eddiginél nagyobb befolyású külügyi főképviselői pozíció megteremtését és az alapjogok szerződésbe foglalását tartalmazza.

Címlapról ajánljuk

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta az előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×