eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Búcsút inthetünk a pannon csigának

Magyarországon egyebek mellett a pannon csiga és a sárga ibolya is eltűnhet a klímaváltozás miatt. Korábban több millió évbe telt egy-egy állat vagy növényfaj kihalása, ez most néhány évtizedre rövidült le.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium természet- és környezetmegőrzési szakállamtitkára az InfoRádiónak azt mondta: lehet ugyan mérséklő intézkedéseket tenni az éghajlati övezetek eltolódása ellen, de Magyarországon kevés esély van arra, hogy a korábban itt őshonos fajok hosszabb távon megmaradjanak.

A többi mellett vízhiánnyal kell megküzdeni a jövőben, amelynek jelei már most is érzékelhetők, az élővilágra pedig már ez is hatással van. Főleg a Duna-Tisza közére jellemző a kiszáradás, ahol rengeteg kisebb vízfelület szűnt meg az utóbbi húsz évben.

Bár a földtörténetben számtalanszor következett be ennél drasztikusabb változás, amely a klímára és az élővilágra egyaránt hatással volt - mondta Haraszthy László -, ezek azonban évmilliók alatt játszódtak le, és nem évtizedek alatt, mint ami napjainkban tapasztalható.

Az éghajlati övezetek eltolódnak, amelynek következményeivel szemben Magyarország nem lesz képes felvenni a versenyt. Így számtalan őshonos élőlény tűnhet el az országból, a többi mellett a pannon csiga vagy a sárga ibolya.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×