eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Göncz Koszovóról: "Nincs közvetlen veszély"

A magyar külügyminiszter szerint nincsenek veszélyben a vajdasági magyarok, és egyelőre a koszovói szerbek délvidékre menekülésétől sem kell tartani. Göncz Kinga erről azután beszélt, hogy a parlament Külügyi és Európai Ügyek Bizottsága együttes ülésén meghallgatta a tárcavezetőt a kabinet Koszovóval kapcsolatos álláspontjáról. A Fidesz szerint Magyarországnak a tartomány függetlenedése után rögtön el kell ismernie Koszovót.

Az Európai Unióban még mindig nem egységes az álláspont Koszovó jövőjével kapcsolatban, de a kormány bízik abban, hogy a hétfői külügyminiszteri tanácsülésen egyetértésre jutnak a tagállamok.

Amennyiben nem, úgy Magyarország a többségi véleményt, azaz Koszovó függetlenségének elismerését fogja támogatni - jelentette ki a külügyminiszter, miután a parlament Külügyi és Európai Ügyek Bizottsága együttes ülésén hallgatta meg a tárcavezetőt a kabinet álláspontjáról.

"Nincs közvetlen veszély"

Göncz Kinga szerint az elmúlt hetekben felgyorsult a függetlenedési folyamat, a kormány pedig figyel arra, hogy ez ne jelentsen veszélyt a vajdasági magyarokra.

"Most úgy látjuk, hogy nincs semmilyen közvetlen veszély. Nagyon fontos ebből a szempontból, hogy Borisz Tadicsot újraválasztotta Szerbia, az ő uniós elkötelezettsége egyértelmű. Õ jelenti számunkra a legnagyobb garanciát, hogyha bármi történik, akkor az kézben tartható. Most az információk nem szólnak menekülthullám-veszélyről sem, és arról sem, hogy különösebb atrocitásokra kellene számítani" - jelentette ki a magyar külügyminiszter.

Göncz Kinga szerint Magyarországnak - a vajdasági magyarok miatt - óvatosabbnak kell lennie mindenfajta Koszovóval kapcsolatos véleménynyilvánítással.

Fidesz: európai perspektívát Szerbiának

A parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke pártja álláspontját tolmácsolva elmondta, Magyarországnak világos európai perspektívát kell adnia Szerbiának. Németh Zsolt azt javasolta, hogy a szerb állampolgárok, így a vajdasági magyarok is, kapjanak vízummentességet.

"A Fidesz arra kérte a kormányzatot, hogy a felügyelt függetlenség szellemében, amennyiben megtörténik a függetlenségi deklaráció, ismerje el Koszovó függetlenségét, és kezdeményezze vele a diplomáciai kapcsolatok felvételét" - mondta Németh Zsolt.

Az InfoRádió kérdésére, mely szerint a függetlenség kikiáltása esetén lehet-e számítani orosz támogatású szerb katonai beavatkozásra, Németh Zsolt azt mondta, Oroszország már nem tankokkal, hanem gázvezetékekkel terjeszkedik, Szerbiában pedig már megkapta, amit akart.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Az éghajlatváltozás következménye: szebb jövő vagy apokalipszis?

Az éghajlatváltozás következménye: szebb jövő vagy apokalipszis?

Az emberi társadalom az innovációnak és globalizációnak köszönhetően korábban képes volt felszabadítani magát a klíma uralma alól, de mára új függőség alakult ki az ember által létrehozott éghajlati rendszerrel szemben. Az elmúlt évtizedekben a fosszilis energiatermelés növekvő mértéke hozzájárult az üvegházhatás fokozódásához, ami jelentős hőmérséklet-emelkedést és időjárási szélsőségeket eredményezett. A fogyasztás mérséklése és a globális energiatermelés dekarbonizálása elengedhetetlen a jövő katasztrófáinak elkerüléséhez. A célok eléréséhez progresszív adózási rendszerek és nemzetközi együttműködés szükséges, különös tekintettel a megújuló energiaforrásokra történő átállásra. Enélkül az emberiség a közeljövőben pusztító ökológiai válságokkal nézhet szembe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×