eur:
389.7
usd:
362.1
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Vége az önrész nélküli autóvásárlásnak?

A visszaélések miatt megszüntetné az önrész nélküli autóvásárlás lehetőségét a kormány. Az elmúlt években ugyanis számtalan csalást követtek el hajléktalanok nevére megvásárolt, majd külföldön eladott autókkal.

Megszüntetné az önrész nélküli autóvásárlást Kondorosi Ferenc - írja a Népszabadság. A kormánybiztos szerint az elmúlt években számtalan olyan csalásra derült fény, amelyet a nullaforintos beruházással megvásárolt járművekkel követtek el. Hajléktalanok nevére vettek így autókat, amelyeket szinte azonnal Olaszországba, Görögországba vittek és eladtak. Európa több országában törvény tiltja, hogy húsz százaléknál kisebb önrésszel autót lehessen vásárolni. Kondorosi úgy véli: hasonló korlátozásokat a magyar piacon is indokolt lenne bevezetni. Ez csökkentené a többi autós törlesztőrészletét és biztosítási díját, a csalóknak kifizetett összeget ugyanis - valójában - most a törvénytisztelő polgárok fizetik meg.

Mindenképpen drágulnak a közeljövőben a devizahitelek, mert a bankok magasabb áron jutnak kihelyezhető pénzforrásokhoz a piacon - írja a Magyar Nemzet. Emelkednek a havi törlesztőrészletek, ám hogy pontosan milyen mértékben, az több tényezőtől is függ. A legfontosabb ezek közül a forint euróhoz mért árfolyamának alakulása. A magyar fizetőeszköz múlt heti gyengülése rossz előjel a devizában, így például svájci frankban eladósodott honfitársaink számára.

Kérdésessé vált, hogy a terveknek megfelelően júliustól a kiválasztott 800 minisztériumi vezető esetében bevezethető-e a munkakör alapú illetményrendszer - írja a Napi Gazdaság. Az előzetes egyeztetéseken a szakmai szervezetek elvetették a megoldást, mondván, a közszférában lehetetlen egy az egyben alkalmazni a versenyszférában működő metódust, ráadásul távozott a koncepció szakmai kidolgozásáért felelős államtitkár, Szetei Gábor is. A kormány mindenesetre még az első félévben tárgyalja az előterjesztést, ám a bevezetéshez parlamenti jóváhagyás is kell.

Az elemzők egy része már kamatemelést vár a Magyar Nemzeti Banktól, miután az euró árfolyama pénteken tizenöt havi csúcsra, 266 forint fölé emelkedett - írja a Világgazdaság. A forint az elmúlt öt kereskedési napon több mint három százalékkal gyengült az euróhoz képest, így a Bloomberg által követett 26 fejlődő piaci deviza közül a legrosszabbul teljesített az európai közös pénzzel szemben. A londoni elemzők szerint a forintnál az újfent erősödő politikai kockázatokat, illetve a leszűkült adó-és kamatcsökkentési mozgásteret árazzák a befektetők. A jövő kilátásait illetően minden szakember bizonytalan, abban viszont egyetértés mutatkozik, hogy a 270-es szint felett már mindenképpen a szigorítás eszközéhez nyúlna a jegybank.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 08:10
2024. május 6. 07:57
×
×
×
×