eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Az MSZP és a Fidesz is zárt ajtók mögött

Az MSZP és a Fidesz frakciója is zárt ajtók mögött tanácskozik hétfő délelőtt az egészségbiztosítási törvényről szóló parlamenti szavazást megelőzően. A nagyobbik kormánypárt képviselőcsoportjának ülésén részt vesz Gyurcsány Ferenc kormányfő is. A Fidesz közölte: a párt képviselői nem szavaznak a kormánypártok módosító indítványairól.

A Fidesz és az MSZP parlamenti frakciócsoportja is zárt ajtók mögött tanácskozik az egészségbiztosítási törvényről szóló szavazás előtt. A nagyobbik ellenzéki párt tanácskozása után elmondták: csakúgy, mint december 17-én, most hétfőn is név szerint szavaznak a képviselők a jogszabályról.

A Fidesz frakciója nem szavaz a kormánypártok módosító javaslatairól. A képviselőcsoport vezetője, Navracsics Tibor közölte: a másik témában rendezett szavazáson a megerősítő népszavazás kezdeményezését szerintük támogathatja néhány szocialista képviselő.

Annál is inkább, mert ebben a témában biztosan lesz népszavazás, hiszen az Albert-házaspár kezdeményezéséhez már összegyűjtötték a szükséges 200 ezer aláírást - mondta Navracsics Tibor, aki szerint ezért szerencsésebb lenne, ha azt a március 9-i népszavazással együtt rendeznék meg.

Az MSZP is zárt ajtók mögött

Az MSZP parlamenti képviselőcsoportja is zárt ajtók mögött ülésezik. A megbeszélésen részt vesz Gyurcsány Ferenc pártelnök-miniszterelnök, Takács Albert rendészeti és igazságügyi miniszter és Szilvásy György, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter is.

A megbeszélésen a szavazáson túl alighanem beszélnek majd az MSZP-képviselők elleni múlt heti támadásokról is.

Az MSZP-frakció megszavazza az egészségbiztosítási törvényt - közölte a képviselőcsoport ülése után Varju László frakcióvezető-helyettes a távirtai irodával.

Két szocialista képviselő kérte felmentését a szavazásnál. Karsai József azt kérte, hogy nemmel szavazhasson a törvényre, Farkas Imre pedig a szavazástól való távolmaradás engedélyezését kérte a frakciótól. A képviselőcsoport egyikük kérését sem támogatta.

Arra a kérdésre, mit szólnak ahhoz, hogy a Fidesz név szerinti szavazást kért a törvényről, Varju László közölte: úgy lesz, ahogy a Fidesz kérte.A szokásos parlamenti menetrendtől eltérően tárgyalja az Országgyűlés az új egészségbiztosítási rendszerről szóló jogszabályt. A tavaszi ülésszak első napján, a napirend előtti felszólalások után négyórás időkeretben tartják meg a köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött egészségbiztosítási törvény vitáját, ezután lesz a zárószavazás.

Az államfő egyébként azért nem értett egyet a törvénnyel, mert egyrészt tartalmi kifogásai voltak, szerinte befejezetlen volt a javaslat, hiányoztak a garanciák, másrészt úgy vélte: az új rendszerben csak korlátozottan jönne létre valódi verseny a pénztárak között és túl nagy a bizonytalanság, valamint a kockázat.

A kormánypárti frakciók közösen nyújtottak be 12 módosító indítványt. Többek között nyomatékosítják, hogy az új rendszerben is egységes marad a társadalombiztosítás, és bekerült az a szövegrész, hogy az egyes pénztárak a tagsági jogviszony létesítését és fenntartását nem köthetik feltételhez.

Az egyik javaslat szerint a pénztárakban működő felügyelőbizottságok három tagjára - az Országos Érdekegyeztető Tanács javaslatát is figyelembe véve - a vagyonkezelő, egy tagjára a kisebbségi tulajdonos tesz javaslatot. Szintén módosító indítvánnyal érnék el, hogy a felügyeleti tanácsban erősödjön a társadalmi kontroll.

Az MSZP és az SZDSZ korábban bejelentette, hogy igennel voksol majd, valószínűsíthető tehát, hogy elfogadják a törvényt. Karsai József szocialista országgyűlési képviselő ugyanakkor jelezte, nemmel fog szavazni, Farkas Imre pedig azt mondta, nem lesz a teremben a szavazáskor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?

A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?

Az utóbbi évtized egyik érdekes eredménye az volt, hogy azon országokban, ahol olyan nyelvet beszélnek, amelyben a jelen idő használatával lehet a jövőre hivatkozni, magasabb a megtakarítási ráta, még akkor is, ha egyéb tényezőket, mint például a gazdasági fejlettség, az intézményi rendszer, és a kultúra, figyelembe vesznek. A nyelvi-megtakarítás hipotézise szerint ez azért van, mert azok, akik a jelen időt használják a jövőről szólva, közelebbinek érzik a jövőt és így inkább hajlandóak megtakarítani. Mi azt teszteltük, hogy ha valaki természetes módon a jelen időt használja a jövő idő helyett, amikor a jövőről beszél, akkor fontosabb-e számára a jövő (és emiatt akár többet is takarít meg). A várakozásainkkal ellentétben nem találtunk ilyen összefüggést.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×