eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A megerősítő népszavazás lehet a többi referendum napján

Hétfőn szavaz az Országgyűlés a Fidesz által kezdeményezett, az egészségbiztosítási törvényt megerősítő népszavazási kezdeményezésről. Lövétei István alkotmányjogász azt mondta: ha a parlament többsége támogatja azt, akkor a köztársasági elnöknek kell kiírnia a referendum időpontját. Hozzátette: ha érvényes és eredményes a megerősítő népszavazás, akkor az Országgyűlésnek ugyanúgy foglalkoznia kell a feltett kérdéssel, mintha ügydöntő népszavazásról lenne szó.

A megerősítő népszavazással az Országgyűlés az általa hozott törvény támogatottságát kívánja lemérni - mondta az InfoRádió által megkérdezett alkotmányjogász.

Lövétei István kiemelte: ennek oka az lehet, hogy jelentős viták vannak a törvény tartalmával kapcsolatban, vagy a parlament így kívánja megmutatni, hogy mennyire sorakozik fel a törvény mögé a lakosság.

A megerősítő népszavazás eredményének függvényében lép hatályba az adott törvény, és ha a választók többsége elfogadja, nem is lehet hatályon kívül helyezni egy ideig - közölte az alkotmányjogász.

Ha hétfőn délután a parlamenti képviselők egyszerű többséggel megszavazzák a Fidesz által kezdeményezett, az egészségbiztosítási törvényt megerősítő népszavazási kezdeményezést, az államfőnek ki kell írnia a referendum időpontját - tette hozzá Lövétei István. Kiemelte: törvénymegerősítő népszavazást korábban még nem írtak ki Magyarországon.

Megerősítő népszavazást lehet egy napon tartani a másik típusú népszavazással is, és jelenleg arra sincs szabály, hogy két ellentétes tartalmú kérdésről szóló népszavazást tűzzenek ki ugyanarra a napra - fejtette ki az alkotmányjogász.

Lövétei István közölte, hogy az Alkotmánybíróság alkotmányos mulasztásként visszaadta ezt az esetet az országgyűlésnek, így bele kellene foglalni a törvénybe az ellentétes tartalmú kérdésekről szóló szabályozást.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×