eur:
387.69
usd:
357.02
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

MÁV: a vasutasok kevesebb mint tíz százaléka sztrájkol

Folytatódott a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) által határozatlan időre meghirdetett sztrájk a MÁV teljes vonalhálózatán.

Csütörtökre virradó éjszaka a forgalomirányítók közül 1.567-en vették fel a munkát, 123 vasutas sztrájkolt - közölte Kavalecz Imre, a MÁV Zrt. sajtófőnöke.

A MÁV-START Zrt. személyszállító cég által éjszakára kivezényelt mintegy 800 dolgozó 15 százaléka sztrájkolt.

Szerdán 500 tehervonat közlekedett, ami jelentős javulás az előző napokhoz képest. A személyszállító vonatok 40 százaléka indult el - mondta Kavalecz Imre.

A MÁV csütörtökön - ha meglesznek a feltételek - viszonylag kiszámítható közlekedést szeretne biztosítani Budapest és az elővárosok között, valamint a távolsági forgalomban.

Az elővárosokban általában 1,5-2 óránként járnak a vonatok, a vidéki regionális forgalomban általában három óránként. Nemzetközi vonatok továbbra sem várhatók, mert a MÁV-START Zrt. tájékoztatta a külföldi vasutakat, hogy a VDSZSZ sztrájkja miatt nem garantált a közlekedés a teljes útszakaszon.

A reggel 7 órás műszakváltás után derül ki, hogy a munkába lépők segítségével milyen mértékben sikerül megszervezni a csütörtöki közlekedést - tette hozzá a sajtófőnök.

A VDSZSZ és a MÁV Zrt., illetve MÁV-START Zrt. személyszállító cég képviselői között szerdán nem született megállapodás sem a bérkövetelésekkel kapcsolatban, sem a sztrájk idejére nyújtandó elégséges szolgáltatásról. A következő tárgyalást pénteken tartják.

Néhány vonat közlekedik

A Mávinform ügyeletese az InfoRádióban azt mondta: reggel több elővárosi vonat menetrend szerint közlekedett Budapestre.

Both Ferenc közölte: a fővárosban a Déli és a Nyugati pályaudvar indít és fogad is járatokat, a Keletin viszont a sztrájk miatt nincs közlekedés.

Az csak a reggeli műszakváltás után derül ki, hogy napközben melyik vonatokat tudják elindítani - mondta.

Az ügyeletes megismételte: a munkabeszüntetés miatt a most lejáró bérletek érvényességét vasárnap éjfélig meghosszabbították. Ezeket a legtöbb Volán-társaság autóbuszain is elfogadják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×