eur:
385.49
usd:
355.11
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita

Elkerülhető lenne évente több ezer ember halála

Szükség lenne a vastagbél- és végbélrák általános szűrésére Magyarországon, jelenleg ugyanis a daganatok között ez a harmadik leggyakoribb betegség - mondta az InfoRádióban Láng István, az Országos Onkológiai Intézet professzora.

Magyarországon évente csaknem 9 ezer embernél diagnosztizálnak vastagbél- vagy végbélrákot az orvosok, és majdnem ötezren veszítik életüket a betegség következtében. Ráadásul az adatok egyre romlanak, ezért Láng István onkológus professzor szerint szükség lenne a betegség népegészségügyi szűrésére.

Az Egyesült Államokban a fejlettebb eljárásoknak és a megfelelő életmódnak köszönhetően a betegek kétharmadát képesek meggyógyítani az orvosok, Magyarország azonban ettől még távol van.

A professzor rámutatott: a kemoterápiás szerek mellett vannak olyan biológiai terápiás készítmények, amelyek az előrehaladott stádiumban lévő megbetegedéseket is képesek gyógyítani.

Megfelelő étrenddel a gyógyulásért

A daganatos betegeknek különösen oda kell figyelniük az étrendjükre. Az egészséges étrend általános szabályai mellett - sok zöldség, teljes kiőrlésű kenyérfélék, fehérhúsok - a rákbetegeknek külön gondot kell fordítaniuk arra, hogy megőrizzék testsúlyukat - mondta az InfoRádióban a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkára.

Henter Izabella azt ajánlja: akiknél frissen diagnosztizálták a rákbetegséget, azoknak érdemes alapos vizsgálatot végezniük a konyhájukban.

Fel kell készülniük például azokra az időszakokra, amikor folyamatosan hányingerük lesz. Érdemes a hűtőt patyolat tisztán tartani, az ételeket előre megfőzni, és kiporciózva lefagyasztani.

A daganatos betegek számára fontos a sok zöldség és gyümölcs, azok rost-, vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt. Emellett azonban arra is figyelni kell, hogy az étel energiát is tartalmazzon. A húsundor például legyőzhető, ha a halat elkészítés előtt citromba áztatjuk, amely elveszi a szagát.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×