eur:
385.44
usd:
354.92
bux:
67983.6
2024. május 21. kedd Konstantin

Nem lesz utánpótlása a természettudósainknak?

Kevés diák készül természettudományos pályára, ami 5-10 éven belül tanárhiányt is okozhat ezen a területen - mondta az InfoRádiónak a Gimnáziumok Országos Szövetsége elnöke. Szebeni Tas szerint ennek legfőbb oka a kötelező óraszám és tananyag csökkentése volt.

Az elmúlt években jelentős veszteségek érték a természettudományos oktatást - mondta az InfoRádióban a Gimnáziumok Országos Szövetségének elnöke. Szebeni Tas hozzátette: 2002 óta 10 százalékkal csökkent ezeknek a tárgyaknak az óraszáma, ezzel együtt a tananyag is.

Ezzel párthuzamosan a természettudományok egyre kevésbé vonzóak a továbbtanulásra készülő fiatalok számára.

Ráadásul a tervek szerint a jövőben a fizikát, a kémiát, a biológiát és a földrajzot egyesítve, egy úgynevezett science tantárgy keretében oktatnák ezeket a tárgyakat, amely a szövetség elnöke szerint nem képezne valódi tudással bíró szakembereket.

Kroó: nem látnak benne kihívást

Kroó Norbert fizikus szerint a természettudományok más okból sem vonzóak a diákok számára. Mint mondta, ezeket a tárgyakat a középiskolákban úgy tanítják, hogy a diákok semmilyen megoldandó feladattal nem találkoznak a tananyag elsajátítása során, így nem látnak kihívást benne.

A Magyar Tudományos Akadémia alelnöke szerint ezért nagy szerepe van a szakköröknek és a kutatóintézetek nyílt napjainak.

A természettudományos tárgyakat tanító pedagógusok hiányának veszélye Kroó Norbert szerint is fennáll. Mint mondta, ez nem magyarországi jelenség, korábban például Nagy-Britanniában is szembenéztek hasonló problémával. Ott azonban megtehették, hogy szinte egyik napról a másikra megkétszerezték a fizikatanárok fizetését.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.

Itt a jegybank kamatdöntése

Keddi ülésén 50 bázisponttal, 7,25 százalékra mérsékelte az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Virág Barnabás: Nincs hová sietnünk a kamatcsökkentésekkel

Virág Barnabás: Nincs hová sietnünk a kamatcsökkentésekkel

Mai ülésén újabb fél százalékponttal mérsékelte az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank, ezzel 7,25%-ra mérséklődött az irányadó ráta. A döntés mögötti megfontolásokról és a kilátásokról Virág Barnabás MNB-alelnök beszélt. A jegybank kommunikációja nem sokat változott április óta, továbbra is a nagy óvatosságot hangsúlyozza, amivel próbálja elvenni a viszonylag lendületes kamatvágások élét. Virág Barnabás a második félévre vonatkozóan igen óvatosan fogalmazott, csupán azt hangsúlyozta, hogy "nincs hová sietnünk", vagyis a második félév várhatóan jóval kisebb lazító lépésekez hoz majd.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×