INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Potyoghatnak a fejek a fővárosnál

Infostart / InfoRádió
Felelősségre vonási eljárások indulnak a fővárosi önkormányzatnál a 2006-os útfelújítások állami támogatásának felhasználásával kapcsolatban. Várhatóan 553 millió forint támogatást kell visszafizetni az államnak, mert azt nem a pályázatban megjelölt utakra fordították.

Mint arról az InfoRádió többször beszámolt, tavaly ősszel kiderült, hogy a fővárosi önkormányzat 2006-ban nem megfelelően használta fel az útfelújításokhoz elnyert állami forintokat.

Az InfoRádió helyszíni mérése is bizonyította például a XVIII. kerületi Kele utcánál, hogy a felújított útszakasz valójában jóval rövidebb a pályázatban megadott hossznál. A fővárosi önkormányzat két szakértői vizsgálatot is elrendelt az ügyben, amelyek eredményét most összegezték.

A főpolgármesteri hivatal hétfő délutáni közleményében az szerepel, hogy az idei költségvetésben elkülönítették azt az 553 millió forintot, amelyet várhatóan vissza kell fizetni az államnak, mint jogtalanul felvett támogatást.

A közlemény továbbá úgy fogalmaz, hogy az ügyben illetékes fővárosi főjegyző felelősségre vonási eljárásokat indított.

Az InfoRádió úgy tudja, hogy a támogatási botrány miatt kellett távoznia beosztásából január elején Csordás Mihálynak, a Főpolgármesteri Hivatal közlekedési ügyosztályvezetőjének.

A közlemény leszögezi, hogy bár előfordultak hibák, de a felújításokra kapott pénzt 96 százalékban a felújításokra költötték. Azaz négyzetméterre majdnem annyi utat újítottak fel, mint amennyire pályáztak, csak nem mindig a megjelölt utcában.

A maradék 4 százalékot pedig kiegészítő munkákra, például parkolásgátló oszlopokra, burkolati jelek festésére fordították.


A címlapról ajánljuk