INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Nyáron tárgyal az UNESCO Tokaj veszélyeztetettségéről

Infostart / InfoRádió
Nyáron dönti el az UNESCO, hogy veszélyezteti-e a szerencsi ipari parkban épülő szalmatüzelésű erőmű tokaji borvidék világörökségi címét. Fejérdy Tamás, a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottság titkárságának vezetője az InfoRádiónak elmondta: az UNESCO-nak készülő jelentésről január 23-án dönt a testület.

Köteles jelentést adni Magyarország a tokaji történelmi borvidék megőrzési állapotáról az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO). Ennek legfontosabb oka a szerencsi szalmatüzelésű erőmű körül kialakult vita - mondta az InfoRádiónak a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnökhelyettese.

Fejérdy Tamás közölte: a jelentést - amelynek elkészítése során a civil szervezeteket is meghallgatják - először a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottsága bírálja el január 23-án.

A legsúlyosabb esetben az is elképzelhető, hogy Tokaj-Hegyaljától elveszik a világörökség része címet, ennél azonban jóval valószínűbb, hogy a terület a veszélyeztetettek listájára kerül. Ez attól függ - mondta a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottság titkárságának vezetője -, hogy az UNESCO mennyire ítéli károsnak a térségbe tervezett beruházásokat.

Hanganyag: Sigmond Árpád


A címlapról ajánljuk