eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Veres a népszavazásról: fenyegetés vagy figyelmeztetés?

A kormány nem pótolná az egészségügyi és felsőoktatási intézmények kieső bevételét 2009-től, ha egy népszavazás nyomán az Országgyűlés eltörölné a vizitdíjat, a kórházi napidíjat és a tandíjat. Erről a pénzügyminiszter beszélt.

Veres János szerint a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról rendezett népszavazás eredménye a költségvetést nem, csak a címzettek - orvosok, kórházak, felsőoktatási intézmények - gazdálkodását érintheti.

A pénzügyminiszter elmondta: amennyiben a népszavazás eredményeként 2009. január elsejétől megszűnne valamelyik díj, az természetesen kiadáscsökkenést jelent a lakosságnak, de ugyanekkora bevételkiesést is az intézményeknek, mivel a pénz állami pótlására nincs lehetőség.

A népszavazás nem jelent mást, mint, hogy az eredmény függvényében kell a 2009-es költségvetést összeállítani - mondta. Hozzátette: amennyiben ezek a díjak megszűnnek "senki ne gondolja, hogy a konvergenciaprogram végrehajtása lehetővé teszi, hogy bármelyik kieső bevételt a költségvetés egyéb bevételeiből pótoljuk".

Veres János leszögezte: nem tesz majd olyan javaslatot a kormánynak, hogy bármilyen adó, vagy járulék változtatásával többletbevételre tegyenek szert és abból pótolják a vizitdíjat, vagy a kórházi napidíjat, esetleg a fejlesztési részhozzájárulást.

Ha ezek megszüntetéséről szóló döntés születik, akkor azoknak, akik ezekkel a bevételekkel most rendelkeznek, 2009-től már másként kell kalkulálniuk. Tehát az egészségügyi szolgáltatóknak, a háziorvosoknak, a felsőoktatási intézményeknek ennyivel kevesebb pénzből kell gazdálkodniuk - mondta Veres János.

A vizitdíj és a kórházi napidíj együtt 17-18 milliárd forintot, a tandíj 2-2,5 milliárd forint éves bevételt hozhatna az érintett intézményeknek.

Veres János megerősítette: nincs olyan forrás, amely pótolná az esetleg kieső bevételeket, a költségvetés bevételei és kiadásai ugyanis csak azt teszik lehetővé, hogy 2009-re az államháztartás hiánya 3,2 százalékra csökkenjen; elkölthető tartalék nincs.

A népszavazás politikai következményeit illetően egyértelművé tette: annak eredménye nem járna a kormány vagy valamely miniszter bukásával.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 05:45
×
×
×
×