eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Orbán: A schengeni csatlakozással elkezdődik az összenövés korszaka

A schengeni csatlakozással 700 kilométernyi határ szűnik meg Magyarország és a határon túli magyarság között - mondta a Fidesz elnöke egy esztergomi rendezvényen. Orbán Viktor kiemelte: az elválasztottság és a megosztottság, a határokkal szétszabdaltság korszaka után elkezdődik az összenövés korszaka.

A schengeni csatlakozás lényege, hogy 700 kilométernyi határ szűnik meg Magyarország és a határon túli magyarság között - mondta a Fidesz elnöke egy esztergomi, a határnyitás alkalmából rendezett rendezvényen. Orbán Viktor szerint ilyen értelemben most nem Hegyeshalom a lényeg, hanem Esztergom.

A Fidesz elnöke közölte: az elválasztottság és a megosztottság, a határokkal szétszabdaltság korszaka után elkezdődik az összenövés korszaka. Orbán Viktor hangsúlyozta: egy 89 éves korszak zárul le, amely során a magyar embert a magyar embertől fizikai határok választották el.

A jó építkezés mindig egy igazi talpkő lerakásával kezdődik, ami az Esztergomot és Párkányt összekötő Mária Valéria híd 2001-es felavatásával már megtörtént - emelte ki a volt kormányfő.

A határok lebontása önmagában még nem jelenti a nemzet egységesülését - vélekedett Orbán Viktor. A volt miniszterelnök emlékeztetett a kettős állampolgárságról szóló népszavazásra, és ennek kapcsán kiemelte: a magyarok még nem erősödtek meg annyira, hogy össze is nőjenek

A Fidesz elnöke szerint nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a schengeni csatlakozás a délvidéki és a kárpátaljai magyarok számára a határfalak emelkedését jelenti, nekik ugyanis a schengeni vízum miatt nehezebb lesz Magyarországra jutniuk.

A kettős állampolgárság lenne a megoldás arra, hogy össze is nőjön, ami összetartozik - emelte ki Orbán Viktor.

Az esztergomi rendezvényen felszólalt a szlovákiai Magyar Koalíció Pártájának elnöke is, aki szerint a schengeni csatlakozást meg kell becsülni, fel kell mutatni, ki kell használni és élni kell vele. Csáky Pál hangsúlyozta: tanuljuk meg összébb varrni a szíveket, az utakat és a hidakat.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×