eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Megnevezték a móri mészárost - a nap legfontosabb hírei

Új kivitelezőt keres a főváros vezetése a 4-es metró Fővám téri állomásának építésére, miután a Hídépítő Rt. írásban is bejelentette: a vállalt 144 helyett csak 200 hét alatt tudja elkészíteni a megállót. Emiatt az állomás 2008 augusztusában nem tudná fogadni a fúrószerkezeteket.

A Fővárosi Közgyűlés döntése alapján jövőre átlagosan 13 százalékkal drágulnak a BKV-tarifák. Az ellenzéki és az SZDSZ-képviselők többségének támogatásával a testület úgy döntött: a tanulóbérlettel azonos áron, 3.250 forintért kismama-bérletet vezetnek be jövőre.

Gyurcsány elégedett


A kormányfő szerint a jövedelmek reálértéke 30-31, a nyugdíjaké 40 százalékkal ér többet most, mint 2001 végén. Gyurcsány Ferenc évértékelőjében sikernek nevezte a felsőoktatás, a közigazgatás és az egészségügy átalakítását. A kormányfő kitért arra: jövőre nyugodtabb évet vár, amelyben a költségvetés egyensúlya helyett a figyelem a versenyképességet támogató politikára irányul majd.

A miniszterelnök szerint csak jövő év végén lehet állást foglalni az euró magyarországi bevezetésének időpontjáról. Gyurcsány Ferenc azt mondta: az eurót a maastrichti kritériumok teljesülése után a lehető legkorábban kell bevezetni.

Eltűnnek a határok

A schengeni övezet kiterjesztése alkalmából ünnepi megemlékezést tartottak a magyarországi Fertőrákos és az ausztriai Szentmargitbánya közötti határszakaszon. Az ünneplők felidézték azt a történelmi pillanatot, amikor Alois Mock volt osztrák és Horn Gyula egykori magyar külügyminiszter Kelénpataknál átvágta a vasfüggönyt jelképező szögesdrótakadályt.

A rendezvény fő eseményeként a magyar igazságügyi miniszter, az osztrák belügyminiszter és Kovács László, az Európai Unió vámügyi biztosa eltávolította először az osztrák, majd a magyar határsorompót.

Távozott bv-parancsnok


Közös megegyezéssel távozna posztjáról a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka. Csere László vezérőrnagy december 31-ei hatállyal kérte nyugállományba helyezését Takács Albert igazságügyi és rendészeti minisztertől. Csere László 1969. óta dolgozik a büntetés-végrehajtás szervezetében; 2006. február 15-től volt országos parancsnok.

Pécs nem kér a radarból


Elfogadta az építési szabályozási terv módosítását a pécsi közgyűlés, hogy a város közigazgatási területén ne épülhessen katonai lokátor.

A rendkívüli ülésen jóváhagyott változtatás a folyamatban lévő ügyek esetében is alkalmazható, ami lehetőséget teremt arra, hogy ha a bíróság új eljárásra kötelezi a Honvédelmi Minisztériumot a Tubesre tervezett radar építésével összefüggésben, azt már meg tudják akadályozni. A Honvédelmi Minisztérium alkotmányos szempontból aggályosnak nevezte a döntést.

Veszteséges a MÁV

27 milliárd forint mérleg szerinti veszteséggel zárja a MÁV Zrt. az idei üzleti évét, a tavalyi 93 milliárd forint hiánnyal szemben. Heinczinger István, a társaság vezérigazgatója hozzátette: jövőre folytatódnak az átszervezések, létrejön a vontatási tevékenységet magában foglaló MÁV Trakció Zrt., illetve a javítással, karbantartással foglalkozó gépészeti társaság.

Leépítés a Magyar Telekomnál

Mintegy 19 milliárd forintba kerül a Magyar Telekomnál tervezett létszámleépítés a negyedik negyedévben, ennek idei hatása körülbelül 3 milliárd forint - tette közzé a társaság. A leépítés oka, hogy a cég 5 százalékkal kívánja csökkenteni a személyi költségeket.

Tulajdonszerzés a MOL-ban


Hét százalékos részesedést vásárol a MOL-ból a Cseh Energetikai Művek. Nem hivatalos értesülés szerint a CEZ összesen mintegy 22 milliárd koronát fizet a részvényekért.

Alföldi vezeti a Nemzetit

Július 1-jétől Alföldi Róbert lesz a Nemzeti Színház főigazgatója. A vezetői tisztségre kiírt pályázat eredményét Hiller István oktatási és kulturális miniszter jelentette be. A tárca közleménye szerint Alföldi Róbertnek a jövő év első felében együtt kell működnie a Nemzeti Színház leköszönő vezetőjével, Jordán Tamással, és ez idő alatt önállóan kell előkészítnie a 2008/2009-es évadot.

Megnevezték a móri mészárost


A Nemzeti Nyomozó Iroda szerint a börtönben az év elején öngyilkosságot elkövető N. László felelős az 5 évvel ezelőtti móri bankrablás 8 áldozatának haláláért. A rendőrség vádemelési javaslattal zárta le a nyomozást az ügyben.

Éhen halt egy gyerek

Alultápláltság miatt halt meg egy kisgyerek Piricsén - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya a hatósági boncolás utáni előzetes orvosi véleményének közzététele után. Az egyéves gyermek még november 5-én halt éhen. Az ügyben emberölés bűntettének megalapozott gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen indít nyomozást a rendőrség.

Címlapról ajánljuk
Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×