eur:
388.7
usd:
361.74
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

PDSZ: Az oktatási tárca törvénysértésre buzdít

Zömében kétórás, az intézmények ötödében azonban 8-10 órás munkabeszüntetést is tartanak hétfőn a pedagógusok. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke az InfoRádióban elmondta: a munkabeszüntetéshez csatlakozó iskolák száma több százra tehető.

Újabb száz iskola jelezte a szakszervezetnek, hogy csatlakozott a hétfői munkabeszüntetéshez - mondta az InfoRádióban a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

Kerpen Gábor közölte: az intézmények többségében kétórás sztrájkot hirdettek, a több száz résztvevő iskola ötödében azonban 8-10 órán át sztrájkolnak a pedagógusok.

A szakszervezeti vezető elmondta azt is: az oktatási tárca a közoktatási törvény be nem tartására buzdított akkor, amikor körlevelében arra kérte az intézményvezetőket: a sztrájk alatt hirdessenek oktatási szünetet.

Kerpen Gábor hangsúlyozta: ez csak természeti katasztrófa, vagy más, az oktatást ellehetetlenítő esemény alatt lehetséges, majd hozzátette, az iránymutatás ugyanakkor sérti a sztrájktörvény szellemiségét is.

Hétfőtől a Liga Szakszervezetek és a Munkástanácsok hirdettek határozatlan idejű általános országos sztrájkot a társadalombiztosítási követeléseik alátámasztására.

Azt várják, hogy a kormány vonja vissza az egészségbiztosítás privatizációját lehetővé tevő törvényjavaslatot, amelyről hétfőn szavaz az Országgyűlés, illetve tiltakoznak az új nyugdíjszámítás szabálya ellen, amely 8-10 százalékos nyugdíjcsökkenést jelent a januártól nyugdíjba vonulóknak.

A hétfői általános sztrájkban a vasútnál, az egészségügyben, a közoktatásban, a repülőtéren, az elektronikai iparban, két Volán-társaságnál, illetve más szervezeteknél dolgozók vesznek részt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×