eur:
397.95
usd:
359.53
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra

Elmaradt a drámai végjáték az Országházban

Kedden délelőtt szavazott a parlament az egészségbiztosítási törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatokról. Összesen 225 módosító indítványról döntöttek a képviselők.

Az Országgyűlés rekordgyorsasággal szavazott az egészségbiztosítási törvény módosításáról.

Nem okozott meglepetést, hogy a többség leszavazta a fideszes Horváth Zsolt indítványát, amely megszüntette volna a vizit- és a kórházi napidíjat.

A javaslatot ugyanakkor támogatta az azt eredetileg jegyző, később azonban visszavonó szocialista politikus, Tóth Károly.

A parlament megszavazta, hogy az egészségbiztosítási pénztárak átvállalják a vizitdíjat, ha a biztosított részt vesz a szűrővizsgálatokon.

Egy nem, véletlenül

A kormány által támogatott javaslatokat egységesen szavazták meg a koalíciós pártok. Egyedül a szocialista Kolber István, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára nyomta meg a nem gombot, véletlenül.

A Fidesz és a KDNP képviselői nem szavaztak, Rogán Antal és a teljes MDF-frakció tartózkodott. A Fidesz és a KDNP szerint az egészségbiztosítási rendszer átalakításáról szóló törvénytervezet pusztán hatalmi paktum, amely a koalíció létét biztosítja.

A most megszavazott javaslatok rendezik egyebek mellett az egészségbiztosítási pénztárak menedzsmentjogait és a várólista szabályokat, szabályozzák emellett a díjtételbizottságot és a fejkvótarendszert.

Kétszáznál is több

Összesen 318 módosító javaslat érkezett az egészségbiztosítási törvény tervezetéhez. Közülük 93-at visszavontak, így 225 javaslatról kellett dönteniük a képviselőknek.

A koalíciós pártok között egyezség született a javaslatokról - ezt még hétfőn jelentette be egészségügyi miniszter.

Egy - már elfogadott - szocialista javaslat szerint minden pénztár köteles lesz vezető beosztásban gyógyszerészt is foglalkoztatni. Szerepelt a javaslatok között a pénztártagok ellátásának garanciájáról szóló indítvány is.

Az egészségbiztosítási törvény zárószavazása december 17-én lesz, és a koalíciós pártok képviselőinek szavaiból úgy tűnik: az MSZP és az SZDSZ egységesen fogja megszavazni a törvényt.

Ha a törvényjavaslatot december 17-én elfogadja az Országgyűlés, akkor január elsejével 22 egészségbiztosítási pénztár jön létre, de működésüket csak 2009. január elsején kezdik meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Az elmúlt napok sorozatos forintgyengülése folytatódott kedden is. A kora délutáni órákban a forint 398 felett az euróval szemben, ami új kéthavi forintmélypont. Ebben a Fed-elnök lassabb kamatvágásra utaló tegnapi beszéde, a dollár határozott erősödése, és az is szerepet játszik, hogy a Fehér Ház információi szerint Irán rövidesen ballisztikus rakétákkal fogja megtámadni Izraelt. A dollár ereje miatt a dollár/forint jegyzések 360-ig ugrottak, ami új egyhavi forintmélypontot jelent.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×