eur:
391.25
usd:
366.47
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Gombaölő vegyszert találtak az import körtében

Gombaölő szerrel szennyezett körtére bukkantak a növényvédelmi szakemberek. Az Olaszországból behozott gyümölcsből bárhová kerülhetett az országban, a hatóság eddig csak keveset talált meg az import gyümölcsből.

A szakemberek eddig másfél tonnát zároltak abból az Olaszországból behozott körtéből, amelyben a határérték kétszeresének megfelelő mennyiségű gombaölő szert mutattak ki.

A készletet egy Tolna megyei Penny Marketben találták, az árut azonban egy tiszakécskei importőr hozta be az országba - mondta az InfoRádiónak a Bács-Kiskun Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal növény- és talajvédelmi igazgatója.

A teljes behozott szállítmány több mint 15 tonna volt, a szakemberek ezért tovább kutatnak a szennyezett körte után. Azt azonban az igazgató nem tudta megmondani, hova juthatott még a gyümölcsből.

Az igazgató emlékeztetett: az Európai Unió országaiból származó élelmiszert nem ellenőrzik egyik tagállamban sem, csak a véletlenszerű vizsgálatnál derülhet ki, hogy nem felel meg az előírásoknak. A hatóság értesítette az EU riasztórendszerét, a további intézkedéseket már az unió teszi meg.

Iprodion és tiabendazol

A körtét iprodion és tiabendazol nevű növényvédő szerekkel kezelték. Az InfoRádió által megkérdezett toxikológus azt mondta: az említett vegyszerek csak nagy mennyiségben veszélyesek az emberi szervezet számára.

Zacher Gábor elmondta: pánikra nincs ok, a toxikus határérték ugyanis jelentősen, akár százszorosan is meghaladhatja azt a határértéket, amelyet a növénytermesztők számára írnak elő a törvények.

Ettől függetlenül a szereknek semmi keresnivalójuk nincs az emberi szervezetben, hiszen az életfunkciókban nem játszanak szerepet. Káros hatásuk azonban csak akkor jelentkezik, ha valaki éveken keresztül folyamatosan beviszi ezeket a szervezetébe. A most lefoglalt körte pedig akkor árthatna, akik egyszerre 50-60 kilónyit ennénk meg belőle.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Európában a Volkswagen kedvezőtlen számait követően az autógyártók vezették az esést, ezt követően pedig az amerikai tőzsdék is egyre nagyobb mínuszban vannak a vártnál kedvezőbb béradatok publikálását követően. A befektetők eközben már a piaczárást követő gyorsjelentésekre is figyelnek a holnapi kamatdöntés előtt: az Amazon, az MAD, és a Supermicro egyaránt a keddi zárást követően teszi közzé legfrissebb számait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×