eur:
387.73
usd:
357.75
bux:
68180.99
2024. május 17. péntek Paszkál

Az orvosok és a pedagógusok is csatlakoznak a Ligához

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a szakszervezetként működő Magyar Orvos Szövetség is csatlakozik a Liga és a Munkástanácsok által az egészségbiztosítási reform elleni december 15-re szervezett demonstrációhoz, illetve a december 17-től hirdetett sztrájkhoz.

Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke elmondta: a tömörülés helyi szervezeteire bízza, milyen hosszú munkabeszüntetést tartanak. A Liga Szakszervezetekkel egyetemben azt remélik, hogy a kormány visszavonja az egészségbiztosítási rendszer átalakítását célzó javaslatát és felfüggeszti a törvény vitáját késő tavaszig. Ez esetben nem lesz ok sem a demonstrációra, sem a sztrájkra - jegyezte meg.

A szakszervezeti vezető kitért arra, hogy kedden számlát nyitnak, amelyre azon pedagógusok befizetését várják, akik szolidárisak a sztrájkkal, de abban valamilyen oknál fogva nem tudnak részt venni. Annyi órányi nettó bérüket várják, ahány órát sztrájkolnának - jelezte, hozzátéve: az előző munkabeszüntetésben számos helyen indirekt munkáltatói nyomásra nem tudtak részt venni a pedagógusok.

A PDSZ az így befolyt összeget egy esetleges későbbi sztrájk költségeire fordítaná.

Kétórás szolidaritási sztrájkot, vagy együttes tiltakozó fórum szervezését javasolja többek között a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) a közoktatásban dolgozóknak a december 17-ére meghirdetett sztrájk kapcsán - közölte a tömörülés, amely ugyanakkor semmiképpen sem javasol határozatlan idejű, több napon át tartó sztrájkot, mert ezáltal tanítási napokat veszítenének.

A szakszervezetként működő Magyar Orvos Szövetség is csatlakozik a Liga és a Munkástanácsok decemberi nyomásgyakorló akciójához - jelentette be Gyenes Géza, a MOSZ elnöke hétfőn.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×